Изявлението му засили гнева на хората, предизвикан от действията за справяне с бедствието и подсилен от широко разпространеното недоверие към правителството.

171 души загинаха в нощта срещу 7 юли, когато водната стихия заля около 5000 жилищни сгради в градовете Геленджик, Кримск, Новоросийск и в редица села в Краснодарски край. Близо 35 000 души са засегнати от наводненията, а 584 души са потърсили медицинска помощ, в това число 83 деца. В неизвестност все още остават 17 души.

Днес в Русия е ден на национален траур. В Кримск семействата на загиналите в наводненията започнаха да погребват близките си.

Министерството на извънредните ситуации обяви, че е издало предупреждение под формата на текстови съобщения, но местни жители заявиха, че не са получили такива. Владимир Пучков призна под натиск, че съобщенията не са стигнали навреме до всички.

В същото време губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов уволни ръководителите на град Кримск и на Кримския район, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".
„Доказано е, че ръководството на района е било предупредено, че има опасност от наводнение минимум 3 часа преди водната стихия да залее всичко. При това положение ръководителят на района и кметът на града трябва да бъдат освободени от длъжност”, се посочва в изявление на Ткачов.

Съболезнователни писма до президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и председателите на Съвета на федерацията и на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин изпратиха държавният глава Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.