Един от известните руски политически анализатори Андрей Пионтковски даде по темата интервю за "Руски монитор".

"Четете написаното с малки букви след списъка, публикуван от министерството на финансите на САЩ. Там се казва, че има втора част на доклада, но тя е засекретена. И според официални лица, тя съдържа 100 страници. В тях има само няколко нови имена, но основното съдържание е друго", казва политологът.

Той смята, че в САЩ управлява законът, затова по смисъла на подписания вече Закон за санкциите (CAATSA), такъв списък на хора, близки до Кремъл, е трябвало да бъде публикуван. Но по-важната информация, тази, която показва активите на посочените 210 лица е заела 100 страници в засекретената част. какво съдържа тази част от доклада?

"Не забравяйте, че заедно с данните на финансовото разузнаване, Министерството на финансите и Държавния департамент е публикуван и доклад на най-авторитетния икономически институт на щатите - National Bureau Economic Researches. В него се казва, че руските частни активи в САЩ са от 0.8 до 1.3 трилиона долара", напомня Пионтковски.

Според него, точно тези активи са на хората от "Списъка на Кремъл", а в засекретената част има и данни за онези руснаци, които държат неговите пари, най-доверените му хора.

"В Кремъл се надяват на двама души - Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън. Именно за това докладът беше задържан, а впоследствие и част от него бе засекретена. А публично бе предоставен един раздут до комичност списък, което успокои руския елит", каза още политологът.

По мнението му, процесът на налагане на нови санкции срещу руския елит не само не е приключил с изнасянето на списъка, а тепърва започва.