Путин, който през май започна шестгодишен президентски мандат, а на 7 октомври навърши 60 години, беше забелязан да накуцва на азиатско-тихоокеански форум във Владивосток през септември.

Руският президент отдавна поддържа образ на корав мъж и един продължителен период на отсъствие по здравословни причини не би се отразил добре на репутацията му. Източници от правителството заявиха за Ройтерс през последните дни, че той има проблеми с гърба. Според един от източниците това може да наложи Путин да бъде опериран в близко бъдеще.

Източниците казаха, че графикът на президента е бил освободен за началото на ноември, включително като е било отложено за декември очаквано скоро посещение в Индия.
"Това не отговаря на действителността", заяви президентският говорител Дмитрий Песков. По думите му Путин няма проблеми с гърба и не възнамерява да си взима почивка.
"Можете да видите, че той всеки ден има срещи", каза Песков, според когото неотдавнашното накуцване на Путин се е дължало на "спортна травма".

Президентът не замина за планирана среща на високо равнище в Пакистан по-рано този месец и не пристигна на очаквано посещение в Турция. Източник, цитиран от Ройтерс, каза, че се очаква министър-председателят Дмитрий Медведев да пътува за Туркменистан вместо Путин следващата седмица.
"Шефът не е добре", заяви един от източниците, пожелал анонимност. Според друг президентът напоследък е носел ортопедичен корсет.

На 9 ноември Путин се очаква в България за подписването на договора за газопровода "Южен поток". Бившият премиер Иван Костов по БНТ препоръча на настоящия - Бойко Борисов, да бъде "по-куражлия" при преговорите с Путин и "да не се просва по корем, както се проснаха всички", цитира го БГНЕС .
Костов смята, че Владимир Путин ще се опита да усили натиска върху АЕЦ "Белене" и едновременно с това вероятно ще подпише за "Южен поток", което ще го задължи да инвестира в България 1,3 млрд.
"А аз не вярвам той да инвестира толкова в страната ни", каза обаче Костов.