Девети дан е рангът за голям майстор, а само няколко живи хора в света имат най-високия десети дан, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

"Президентът Путин е висшият израз на ценностите на джудото в света", заяви президентът на федерацията Мариус Визер.

Путин е почетен председател на федерацията по бойни изкуства. Той започва да практикува самбо, официалното бойно изкуство в службите за сигурност КГБ, в ранните си тийнейджърски години, след което се насочва към джудото.

Путин, който често е сниман от медиите с джудо екип, е написал също ръководство по джудо и е записал DVD с инструкции със световния шампион Ясухиро Ямашита от Япония.
Съветниците на руския президент често използват тренировките му по джудо, за да демонстрират, че руският лидер, който влезе в Кремъл за трети мандат през май, е във върхова физическа форма.

Миналия месец руският президент призна, че някои от най-известните му медийни изяви в дивата природа са били внимателно режисирани, но настоя, че си е заслужавало, защото са привлекли внимание към важни проекти за опазване на околната среда.
През 2011-а Путин бе показан да се гмурка и да изважда фрагменти от древногръцка амфора.
Говорителят му Дмитрий Пасков бе принуден да признае, че артефактите са били специално пуснати на дъното на морето, за да може Путин да ги "намери".

Мъжкарските изяви на президента са основна тема за руските медии от години. Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир.

Вижте някои от изявите на Владимир Путин