Започна сътрудничество между руските и френските военноморски сили в Средиземно море, започнаха и тесни контакти между руските и френските тайни служби.

Руският президент Владимир Путин нареди на командира на гвардейския ракетен крайцер „Москва“, намиращ се в Средиземно море, да координира действията си с френската военноморска група, която скоро ще пристигне в региона, и да си сътрудничи с тях като със съюзници.

Скоро в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да бъде установен директен контакт с французите и да се работи с тях като със съюзници“, гласи нареждането на Путин.

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" отплава днес с 26 изтребителя (18 "Рафал" и 8 "Супер Етандар") от пристанище Тулон за източната част на Средиземно море, за да се включи в борбата срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Военноморска подкрепа

Пристигането на "Шарл де Гол" край бреговете на Сирия или Ливан ще утрои досегашният оперативен капацитет на Франция, заяви адмирал Рене-Жан Криньола, командващ силите със специално предназначение 476, които освен френската авионосна група включват няколко чуждестранни кораба, сред които британска и белгийска фрегата.

Ще осъществяваме тясно взаимодействие с френската авионосна група по море и във въздуха, включително противодиверсионна и антитерористична дейност, съобщи ТАСС, позовавайки се на руски военно-дипломатически източник. Източникът обаче уточни, че не става дума за осигуряване на противовъздушна и противоподводна отбрана от наши кораби за отряда на френските ВМС начело със самолетоносача "Шрал де Гол".

Въздушните удари

Ударите на френската и руската авиация в неделя, понеделник и днес бяха насочени срещу бази, оръжейни складове и контролни пунктове в град Ракка и околностите му в Северна Сирия и в тях бяха убити 33 джихадисти и десетки бяха ранени, заяви Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП и БТА.

Оланд: Широка коалиция

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е във война с тероризма на "Ислямска държава" и че иска широка коалиция за борба срещу джихадистката групировка, предаде Асошиейтед прес.

"Ние сме във война", каза президентът в телевизионно обръщение след днешната седемчасова полицейска операция в парижкото предградия Сен Дени.

"Ислямска държава" заплашва целия свят и извършва кланета в Близкия изток, каза Оланд. Той призова французите да не се поддават на страха и растящото напрежение.

"Първо с Барак Обама, а след това и с Владимир Путин ще обсъдя необходимостта от координация на действията ни, която трябва да започне възможно най-скоро, за да постигнем целите си“, каза президентът по време на реч пред кметовете на френските градове.

Малко история

"Трябва да си спомним Втората световна война, когато Франция и Русия заедно воюваха срещу общ враг, който заплашваше да унищожи цялото човечество. Това е по-актуално от всякога днес, когато става дума за борба срещу враг като ИД", коментира руският военен историк Михаил Мягков, цитиран от АФП и БТА.

Михаил Мягков припомня, че след визитата на генерал Де Гол в Съветския съюз през 1944 г. Сталин е настоял Франция да бъде обявена за победител в конфликта наравно с другите страни победителки. После обаче двете страни бяха разделени повече от 45 години от Желязната завеса.

След разпадането на СССР Франция и Русия работеха заедно в редица мироопазващи мисии на ООН, по-специално през 90-те години в бивша Югославия, припомня историкът.

"През Втората световна война нацизмът накара СССР и Запада да преодолеят идеологическите си различия. Дали организацията "Ислямска държава" ще се превърне в новия Хитлер?", запита се вчера в редакционна статия руският вестник "Ведомости".

Тепърва предстои отношенията между Франция и Русия да се съвземат от сътресенията на украинската криза и по-специално от решението на Франсоа Оланд през август 2014 г. да не се доставят двата бойни кораба "Мистрал", което предизвика гнева на Москва, коментира Тибо Маршан от Франс прес.