От стенограмата става ясно, че политиците гонят собствените си партийни цели и най-малкият им проблем е състоянието на банката. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдо настоява за оставката на финансовия министър Петър Чобанов. От ДПС пък вече са били решили да оттеглят подкрепата си за кабинета на Орешарски и предлагат закон, с който банката да се одържави и здравата част от нея да продължи да работи с държавна подкрепа.

Най-неосведомени се оказват от БСП, които искат повече информация по случая, включително и секретна, и влизат в конфликт с шефа на БНБ Иван Искров.

"Ние предложихме да се спаси банката, но нямаше политическо съгласие това да се направи. Категорично не е било решено да се фалира КТБ", каза днес Чобанов пред Нова телевизия.

Според ексминистъра срещата не е била специално за КТБ, а за банковата система като цяло. По думите му от стенограмата става ясна политическата среда, в която са се взимали решенията тогава.

„Ситуацията е изострена, а политическата емоция взима своя връх.15 пъти се иска и моята оставка”, каза Чобанов.

Той добави, че ако тогава си е бил подал оставката е нямало кой да свърши практическата работа, а тя не е била лесна.

„За шест часа получихме разрешение от Европейската комисия за държавна помощ за цялата банкова система”, аргументира се бившият финансов министър.

По думите му причината за фалита на КТБ е, че огромна част от кредитите са били необезпечени.

Чобанов заяви, че те са предложили да се спаси банката, но е нямало политическо съгласие това да се направи.

"Тогава се опитахме да отделим добрата част от банката, но нямаше политическо съгласие. Ние искахме една част от банката да продължи да функционира. Жизненото и виталното трябваше да продължи да съществува", категоричен бе той.

Попитан защо никои не иска да разбере кой е откраднал 3.5 млрд. лева от банката, Чобанов отговори, че който е предизвикал този капиталов недостиг е откраднал парите.

„Да видим какво ще каже съдът”, подчерта той.

БСП обвинява БНБ

От стенограмите за КТБ ще стане ясно, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено, каза пък пред bTV Румен Гечев от БСП.

„Нагнетява се обстановката, прави се извънредна среща в БНБ, след това се правят две срещи при президента. Това нагнетяване на напрежението е било изкуствено. Нямаше нужда от банкова ваканция и от извънредно законодателство. Следователно някой е искал да раздуха случая в КТБ и да го използва за политическо инженерство”, коментира още той.

На въпрос кой е този някой, Гечев отговори:

"Всички, освен БСП".

По думите му на масата на разговорите са били два сценария, първият – за банкова ваканция, се отхвърля автоматично, а именно да се ограничи размерът на парите, които може да се теглят в брой. Втората стенограма за КТБ трябва да бъде декласифицирана, подчерта Гечев.

„Когато се отвори и стенограмата от заседанието в БНБ, което е ключово, ще видите, че всички освен БСП подкрепят предложението на БНБ за банкова ваканция”, отбеляза той.

По думите му българската общественост трябва да види какво е било поведението на БНБ и какво е станало на срещата в БНБ преди първата президентска среща.

„Тези, които шикалкавеха, че уж няма вариант за банкова ваканция, започват да се оправдават. Някак си всички бягат от това, че основната отговорност за управление на банките и тяхната стабилност носи централната банка, независимо кой е премиер. Ролята на правителствата е когато централната банка не може да се справи с една криза, тя да търси финансова подкрепа от бюджета на правителството”, заяви Румен Гечев.

Според него е абсурдна тезата, че БНБ няма принос към кризата с КТБ.

Той подчерта, че навсякъде се разсекретяват грами след определен период.


Пълният текст на стенограмата