Това каза президентът на Румъния Траян Бъсеску, който е на официално посещение в България, на съвместна пресконференция с президента Георги Първанов, съобщи БТА.
Румъния не може да приеме ограничаването на свободата на придвижване на своите граждани, добави той, цитиран от „Фокус”. Румъния подкрепя създаването на обща европейска стратегия за ромите.

По думите на Басеску, изхождайки от правото на всеки европейски граждани за свободно придвижване, проблемът с ромите, не е само проблем на страната, от която идват. В същото време нашият призив е да се излезе от лицемерието, заяви той.

„Нашите граждани от ромски произход - ромите номади, трябва да спазват законите на страната, в която се намират, и защо не да спазват обичаите на общността в рамките, на която те разполагат своите биваци”, посочи той и добави, че румънските власти призовават ромите номади да превърнат в свой обичай работата и образованието на децата си.

Не е необходимо да има съвместна декларация по ромския въпрос, но разбира се ние ще действаме еднопосочно, защото този проблем засяга и двете страни, засяга и европейската общност като цяло, каза на свой ред Георги Първанов.

"Ако някой е нарушил законите на приемащата страна, то той трябва да понесе съответната санкция, но не може да има санкция, не може да има депортиране на представители на определен етнос. Едно министерство не може да е решение, както имаше такива препоръки – първо защото трябва да направим по едно министерство за всеки етнос и второ, защото проблемите засягат дейността на много министерства, а не на едно", посочи Първанов.
Според него, интеграцията на ромите минава през по-активна политика в образованието, социалната сфера като цяло, а не в "тяхната изолация и поставянето им в ъгъла”.

Испания може да приеме ромите, експулсирани от други европейски държави, каза междувременно испанският посланик у нас Хорхе Фуентес на среща с вътрешния министър Цветан Цветанов. Испания е много либерална към различните етноси, които живеят в страната ни, допълни дипломатът, цитиран от Дарик радио.

Испанската имиграционна политика е щедра и отворена, стига да се съблюдават действащите законови норми. Глобалната икономическа криза, която преживяваме, спря миграционните потоци към Испания и доведе до завръщането на голям брой имигранти в съответните им страни.
Що се отнася до ромското население, Испания постига значително ниво на интегриране, зачитайки културното разнообразие на тази и на другите етнически групи, съобщиха от испанското посолство в България.

Фуентес добави, че около 2% от живеещите в Испания българи се занимават с престъпления. Това прави около 7000 души, тъй като според посланика общото число на сънародниците ни, които живеят легално и нелегално на Иберийския полуостров, е 350 000.

Представители на Испания и българското МВР представиха проект за взаимодействие срещу трафика на наркотици между двете държави. 400 български полицаи ще бъдат обучени по проекта, по голяма част от тях са служители на ГДБОП.