Държавният глава коментира темата пред журналисти след откриването на последния участък от АМ "Тракия".

"Ако говорим за скандални назначения, след това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков. Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Лев Инс” е развило бизнес. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин", заяви Плевнелиев.

Той коментира, че постът в Съвета по сигурност към МС е „нещо като шеф на службите, който определя техните приоритети".

Боян Чуков беше на този пост и по времето на Тройната коалиция. В края на мандата на Сергей Станишев той беше предложен за посланик в Скопие, но правителството на Бойко Борисов спря назначението му заради досие от ДС.
Преди години Чуков беше изпълнителен директор на застрахователно дружество „Лев Инс".

Списъкът е много дълъг. Нека да си даваме сметка какви назначения се случват пред очите на цялата нация”, коментира още Плевнелиев.

Президентът каза това по повод скандалните назначения от петък на нови областни управители, сред които депутатът от ДПС и бивш кмет на Своге Емил Иванов, който е съден и е свързан с бившата групировка ВИС.

Малко по-късно премиерът Пламен Орешарски беше лаконичен, но не отрече информаицята:

"Аз мисля, че не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя".

Часове по-късно от правителствената информационна служба съобщиха пред БНТ, че за поста секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет се готви човек, който не е Боян Чуков. Самият той в момента бил съветник в политическия кабинет на министър-председателя.

За протестите

Президентът заяви още, че е притеснен за нацията, защото никога не е имало такова силно противопоставяне.

"
Едните искат оставка, други подкрепят правителството. Самият аз давам всичко от себе си, за да има диалог. Но управляващите избраха пътя на реваншизма и вместо да имат диалог с най-голямата опозиционна партия, по-скоро решиха да зависят от гласа на „Атака”. НС зависи от един ултранационалист, той може днес да бъде в залата, утре да не бъде", заяви Плевнелиев по адрес на Волен Сидеров.

Държавният глава изтъкна още, че ГЕРБ е извън парламента и сигнализира желанието си за диалог.

През уикенда Бойко Борисов обяви, че е готов на компромис и да преговаря с останалите големи партии за съгласие по национални приоритети.

За посланиците

Относно позицията на посланиците на Франция и Германия Плевнелиев бе категоричен  - София и Брюксел са едно, ЕС не е външна политика, а нашето семейство, и разделянето е пагубно.

"България е била силна единствено и само, когато е била интегрирана и е била слаба – когато е плувала в собственото си блато. Крайно време е да хвърлим камък в блатото", призова той.

По думите му българската политика е толкова принизена, че се търси отиграване на ситуации ден за ден, без да се дават доказателства.

Изследване на НЦОМ показа, че президентът е най-одобряваният политик - с 54%.


Кръстосан огън: Орешарски срещу Плевнелиев