Това съобщи в МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ, припомни министърът.

Вижте снимки >>>

С част от средствата ще бъдат финансирани пет археологически обекта. Целта е една част от проекта да бъде завършена това лято. Финансира се и възстановяването на Базиликата, както и на останалите компоненти от проекта, допълни министърът.

Очаква се до 15 юли да бъде пусната и новата отсечка от магистрала "Хемус" - Белокопитово - Каспичан с големия пътен възел, като намерението е почиващите по морето да могат да посетят част от археологическите обекти в бъдещия комплекс, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ "Хемус" в участъка "Белокопитово-Каспичан".

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти - частна собственост, във връзка с изграждането на Лот 2 на АМ "Струма" Дупница - Благоевград. Ангажиментите по отчуждителните процедури са на Агенция "Пътна инфраструктура".

Голямата базилика в Плиска

Голямата базилика е най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове. Тя е дълга 102.5 метра и широка 30 м. Храмът е с 20 метра по дълъг от храма „Св.София” в Истанбул (Константинопол), и с толкова - от храма „Сан Пиетро” в Рим. 
Край църквата е развит на голяма площ манастирски комплекс и Архиепископска (след 917 г.) Патриаршеска резиденция.

Археолозите са открили в манастира скрипторий за производство на книги на старобългарски език. С тези книги мисионери-монаси на манастира са покръстили в ІХ-Х век народите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия.

Храмът е унищожен от османските завоеватели. През ХІV-ХV век е унищожена и Голямата базилика и цяла Плиска.
Голямата базилика е първокласен паметник в националната йерархия, на историческите обекти у нас и в европейски и в световен мащаб, посочват от НИМ.