Кабинетът отпуска 500 000 лева за Плиска

Правителството отпусна целево 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска и пари за строителството на АМ "Хемус"

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът отпуска 500 000 лева за Плиска | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А България има ли БЮДЖЕТ?

Воят на фобите в темата е показателен за значението от познанието и историята. Много още ще вият.

Само маркирам 6-те лъжи в официалния правителствен източник и това не е извън темата. Базиликата в Плиска /102м/ не е по-дълга от старата базилика в Рим /122м./, Базиликата в Плиска/3000кв.м./ не е по голяма от Римскатата /8000кв.м./ и не е по-голяма от Света София/7500кв.м./, следователно е лъжа , че е най-големия храм в Европа, както е и лъжа, че е съборена от турците базиликата , както е и лъжа че те са съборили Плиска, нещо което всеки археолог знае и всеки може да провери в научната литература. Какво ще свършат в светинята ни Плиска тези срамни хора , които лъжат 6 пъти в няколко изречения, ме е гнус да си помисля.

И танцува! Поне 300 хил. ще усвои, за кофраж, путпорни стени и хобето му- вампирските разкопки с копие вгз леля Койка

Това е скандално! Вместо да даде парите на бедните, Боко ги дава за някакви си руини. Руини не се ядат! ОСТАВКА!!!

Тия пак се оляха в лъжи, Света София е повече от два пъти по - голяма по площ от голямата базилика. Света София е 7400кв.м. , а базиликата към 3000кв.м. Плиска е престанала да съществува много преди да дойдат турците. Затова ни няма на културната карта на Европа, щото сме дори официалните институции са смрадливи лъжци, неразличими от последния мангал.

Краля слънце отново в действие , сутринта спаси манастир , сега Плиска . Утре ако е хубаво времето като нищо ще реши и жабешката популация по поречието на река луда яна .

Поредната лъжа, в Плиска нищо не е унищожено от турците, а е унищожено много преди тях, ако изобщо там е имало нещо. Нека тези псевдоисторици да кажат защо турците не са унищожили Св.София и още над 110 християнски храма в Константинопол, които и досега съществуват и то в много по добра съхранност отколкото църквите в България.

защото Плиска е била столица, седалище на властта и хранилище на културата, главен град и т.н. Съвсем естествено, че като се юрнат ордите ще унищожат този град, няма да идат да бутнат Видин я.

Тази лъжлива информация е за ндъхване на такива орки като теб, които не знаят, че плиска не е столица,когато идват турците и дори не съществува , иначе щяха да я запазят за себе си както са направили със столици като константинопол, търново и видин, а не да я сринат , както ти би постъпил.

Колко българи знаеха до този момент, че базиликата в Плиска е била най-голямата в Европа. Да си призная честно, и аз, който винаги съм се интересувал от история, до този момент не знаех този факт. А замисляли ли сте се защо не се знае истинската история на България? Замисляли ли сте се, че голяма част от нашата историческа мафия обслужва интересите на враговете и конкурентите на България? Как иначе да си обясним официалните, господствали десетиления наред смехотворни концепции за "монголоидните прабългари", "изчезналите траки" и "огромното славянско море", което всичко е "претопило"!!! Стига вече с тия лъжи. България е една от най-старите цивилизации в света, а съвременните българи са преки наследници на най-старото население на Балканите. Така наречените прабългари са народи, населявали от хилядолетия степите около Черно море и са типични европеиди с много високо ниво на културното си развитие, близки до така наречените траки и останалите народи на територията на днешна България. Термини, като траки, мизи, скити, славяни са пълни измишльотини!!!

в последно време се забелязва засилен интерес към .... тракийско=българското ни наследство. Явно юдове и западняци са се предали вече. Ако наистина реставрират Плиска като хората и се покаже, че всъщност е била по-величествена от Цариград..то това може да се окаже първото добро дело на сегашния мутроелит. Сравнително бавно стоплиха, че за да се запазят те като псевдоелит и ние като народ е нуждо да потърсим корените си, истините за историята ни, а и сметка на всичкото сган дето постоянно се стреми да ни затрие и окраде.

плиска е толкова " важна", че самите българи са я напуснали, ти ми говориш за сравнеие с центъра на света новия рим. Научете ср да цените това, което имате и да го уважавате, а не да ставате за смях с измишльотини , издаващи ниска култура.

след 25 години унищожение .. най после нещо смислено ... дано някой подизпълнител не оцапа пейзажа

Храмът е унищожен от османските завоеватели. През ХІV-ХV век е унищожена и Голямата базилика и цяла Плиска. Абе какви са тези "анонимни 'османски завоеватели.Има турски завоеватели.

Тя самата Плиска е била много голям град по онова време - два пъти по-голям от Константинопол и по-голям от Париж. Лошото е, че тези истини не се знаят, а никакъв проблем не беше да ги пишат в учебниците, дори и да не е реставрирана. Ама "малко" не си съответства с номадите, юртите и други подобни откровени лъжи, в които трябваше да вярваме.

А сега и за Преслав.

Разкопките показват различни от фантазията ти реалности. Според най-авторитетния изследовател Рашо Рашев Пплиска след идването на българите , има само землянки, дори владетелският стан е дървен и така е първите 130 години.Начатък на строителство се появява чак при Омуртаг. Няма намерена монета от периода 681-810 , т.е . това не е град с традиционните пазари , занаяти и оборот, а катун-овчарник, в който владетеля и няколко рода живеят с животните си.

Близо 40 млн отиват за да се види от туристи вдигната базилика!За колко години ще се изплати ако билетчето за посещение е 10лв при 10 000 !!!!туристи на сезон?Май отива на 400 години или сезони!???Умни са Гербаджиите !

ама е от типа: на ББ - 100 000, на ЛП - 50 000 и т.н.