Това заяви юридическият директор на "Рено" Кристиан Юсон в изявление за Франс прес, в което обясни уволнението на трима високопоставени служители на компанията, предаде БТА.

В края на миналата година във френската компания започна разследване заради "изтичане на информация".
По думите на Юсон, то е открило съвпадения, които доказват, че действията на тримата сътрудници са противоречали на етиката на "Рено", поставяйки "умишлено в опасност активи на предприятието". От компанията отказаха да съобщат имената на служителите заради Кодекса на труда, въпреки че пресата вече "раздуха" кои са.
Процедурата напредва, но засега "Рено" не иска да прави повече коментари, добави юридическият директор.

Един от високопоставените служители е член на директорския комитет на "Рено", а другият работи по програмата за електрически автомобили - най-емблематичната програма на френския автомобилостроител.

Според източници на АФП вътрешното разследване е дозало, че са изнесени информации, засягащи интересите на предприятието.

Към средата на годината "Рено" ще пусне в продажба два модела в електрическа версия - голямата семейна кола "Флюанс" (Fluence) и автомобила за професионални цели "Кангу експрес" (Kangoo Express). Електрическата гама на автомобилостроителя, който е партньор на японския "Нисан" (Nissan), ще включи още два други модела: мини колата "Туизи" (Twizy) и малкия автомобил с четири врати "Зое" (Zoe), които се очаква да бъдат пуснати на пазара през втората половина на тази година и в средата на 2012 година.

Случаят с промишления шпионаж в "Рено" е сериозен и прилича на "икономическа война", заяви по-рано днес пред радио Ер Те Ел френският министър на промишлеността, енергетиката и дигиталната икономика Ерик Бесон.
Министърът е наредил на съответните служби в неговото ведомство да засилят задължителните мерки за съхраняване на промишлените тайни. Той не даде  подробности по случая, но отбеляза, че "изглежда става въпрос за електрическия автомобил".

Франция е империята на Злото, що се отнася до кражбите на технологии писа преди дни норвежкият в. "Афтенпостен", който се позова на дипломатически телеграми, получени от Уикилийкс.