По данни на НИМХ през това денонощие валежите ще обхванат цялата страна, като очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м, съобщиха от МОСВ.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг.

Количествата ще са между 5-10 л/кв. м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

Очаква се повишаване по поречието на Струма, също средното и долно течение на Места, предупредиха от МОСВ.

"Има обявени жълти кодове за река Сазлийка при Гълъбово, Марица при Харманли, Мочурица при село Воденичене и Тунджа при Ямбол, като Тунджа отново е с оранжев код. Последните дни Тунджа при Елхово беше с жълт код, но след тези дъждове отново е с оранжев. Поне засега не се налага да бъдат евакуирани хора", каза „Фокус” зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

Очаква се по-съществените повишения на водите в Дунавския басейн под водосборовете на горното течение на река Огоста и притоците й.

При река Искър прогнозните води за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност, горното течение на Луда Камчия, горното и средното течение на река Тунджа, средното течение на река Марица, целият водосбор на Арда, средното и долното течение на Места и целият водосбор на Струма.

Нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности, предаде „Фокус”.
В края на миналата година реката преля край Елхово и заля градския парк, няколко улици, а десетки дворове и приземни етажи бяха залети. Тази сутрин са измерени нива от 3,15 м при критични 4 метра.

Водният стълб при Ямбол е 2,88 м при критични стойности от 6 метра.

Вижте подробна прогноза за времето >>>