Повод за съобщението на МВР стана публикация във в. "Сега", в която се съобщава, че ОЛАФ разследва земеделския министър за злоупотреба с евросредства. Проверката е по повод предоставените през 2012 г. близо 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация във форуми в продължение на година. Самият Найденов заяви, че статията е поръчкова и я определи като инсинуация.

По информация на АФКОС-МВР (националната контактна точка с ОЛАФ) в момента службата извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на ПРСР в двете социални мрежи, уточниха от пресцентъра на МВР.

Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12.01.2012 г. Във връзка с проверката от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала. В кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министър Мирослав Найденов.

Важно уточнение в този контекст е и фактът, че проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор. Преди публикуването на статията от МВР бе поискана и предоставена чрез пресцентъра официална информация, че разследване срещу земеделския министър няма, се казва още в съобщението на МВР.

Във връзка с твърдението, че „нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ“, поясняваме, че проверките, по които работи ОЛАФ, се откриват със санкция на генералния директор. Не може да се твърди, че Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това – 31.10.2012 г.

Уточняваме още, че действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки (под 50 000 лв.) да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност – 48 000 лева. Така че, в това отношение, процедурата е спазена.

Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите, допълват от МВР.

Междувременно Мирослав Найденов коментира още пред журналисти, че
към момента не е давал обяснения, защото няма персонално обвинение срещу него, предаде БТА.
Той уточни, че сигналът за злоупотреби с европейски средства е подаден публично от евродепутата Илияна Йотова. Министерството на земеделието е осигурило исканата в него информация, а ОЛАФ прави проверка, както по всеки сигнал, без значение дали е подаден от евродепутат, или от обикновен гражданин, добави Найденов.

"До момента е имало десетки такива сигнали, и то за проекти, които са за стотици хиляди или милиони левове. Някои от проектите се проверяват в продължение на години, защото се налага сложна експертиза", каза още министърът и даде пример със случая "САПАРД".

По-късно Илияна Йотова коментира информацията, че Мирослав Найденов е разследван от ОЛАФ, като подчерта, че за първи път това се случва с действащ български министър. Тя посочи, че през септември миналата година, по волята на граждански сдружения, е сигнализирала ОЛАФ за корупция в министерството на земеделието.
Йотова съобщи, че е поискала среща с директора на АФКОС, че ще поискат мнението на прокуратура, както и изслушване в парламента на министрите на земеделието и на вътрешните работи.
"Оставката на Найденов отдавна е на дневен ред", добави евродепутатката.


Анкета: Може ли поддръжката на профил във Facebook и Twitter да струва 50 хил. лв.?