От австрийската железопътна компания съобщиха, че инцидентът е станал тази сутрин около 9.45 часа българско време в района на Пенцинг в западната част на Виена.

Австрийската информационна агенция АПА съобщи, че двата влака са били препълнени с пътници. За транспортирането на ранените са изпратени два спасителни хеликоптера.

Леко ранени са двайсетина души, съобщи австрийската агенция АПА. Сред тежко пострадалите е машинистът на единия влак. Мнозина от пътниците са в шок; един човек е затиснат сред отломките.

Говорителят на австрийските железници Сара Нетел заяви, че причините за инцидента "естествено ще се разследват, но за момента приоритет е да се положат грижи за пътниците", предаде БТА. Евакуацията на всички пътници от претъпканите композиции трая близо два часа. В операцията бяха задействани и към 25 пожарни коли.

През септември на същата линия дерайлира влак; ранени обаче нямаше. Разследването установи, че инцидентът е следствие от човешка грешка, напомня АФП.

Преди 10 дни два пътнически влака се сблъскаха в Швейцария, на 250 метра от гара Нойхаузен в Райнфал, в североизточната част на страната. При катастрофата пострадаха 17 души, като 9 бяха откарани в болница.