Нашите разузнавателни служби не успяха да разберат за кончината на севернокорейския лидер в последните два дни. Това е крещящ пример за неспособността ни да събираме информация, идваща от Севера, отбеляза говорител на основната парламентарна опозиция Обединена демократическа партия, цитиран от АФП, на която се позова БТА.
Парламентарист от управляващата Велика национална партия
определи това като непростим провал.

Южнокорейският президент И Мюн-бак, чиято страна се намира под постоянна ракетна заплаха от страна на Севера, разполагащ и с ядрено оръжие, научил новината като всички останали по света - от севернокорейската държавна телевизия.

Информационна черна дупка
Малцина са днес националните лидери, които умират, без светът да научи за това. Да не знае повече от 48 часа, да не говорим за Туитър. Явно обаче никой, включително южнокорейското разузнаване, не е знаел, че рано в събота е починал севернокорейският лидер Ким Чен-ир, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Смъртта на Ким явно е била пазена в строга тайна от тесен кръг в севернокорейската върхушка. От затворената страна, лишена от интернет, нямаше как да потече поток от съобщения чрез Фейсбук или Туитър, както ставаше например по време на Арабската пролет.
В Южна Корея потребителите на интернет, свикнали с почти мигновено разпространяване и получаване на информация, бяха изненадани и от самата вест, и от забавянето на новината.

"Информацията, с която южнокорейското разузнаване разполага, е по-скромна от тази в Туитър", гласи един от постингите в популярен южнокорейски микроблог. "Жалко е, че правителството научи за смъртта на Ким с два дни закъснение", е написал потребител на блога. Той упреква правителството на Южна Корея, че с враждебната си политика към Севера си е затворило комуникационни канали и е позволило в КНДР да се засили влиянието на Китай.

Северна Корея има сравнително ограничена инфракструктура на съобщенията и това улеснява властта в усилията й да потиска и контролира информацията. В Северна Корея сценарий от типа на Арабската пролет е почти невъзможен, коментират анализатори за Ройтерс.

По данни на Международния съюз за телекомуникации в Северна Корея миналата година е имало по-малко от двама абонати на мобилни телефонни услуги на 100 души. За сравнение - в Южна Корея те са 105. Докато 83 на сто от южнокорейците имат редовен достъп до интернет , в Северна Корея това важи само за няколко министерства, хотела и дипломатически квартала в Пхенян. Севернокорейците, които имат мобилни телефони и достъп до интернет, са хора, подкрепящи режима.

Южнокорейски ведомства, които имат контакти с Пхенян, смятат, че с идването на власт на Ким Чен-ун, сина на покойния севернокорейски ръководител, контролът върху комуникациите ще бъде вероятно още по-засилен. Има чужди бизнесмени обаче, които виждат признаци за промени и казват, че мобилните телефони вече
са доста популярни в Пхенян, и то не само сред елита на режима. Те са на мнение, че властите няма да могат да овладеят положението, без да платят сериозна политическа цена за политиката си на ограничаване на информацията.


Северна Корея извърши днес от източния си бряг пробно изстрелване на ракета с малък обсег, предадоха осведомителните агенции, цитирайки южнокорейски медии. Това става в деня, в който бе съобщено за кончината на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, отбелязват агенциите, цитирани от БТА. Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап цитира неназован южнокорейски служител, според когото изстрелването не е свързано с разпространяването на новината за смъртта на Ким.