Вчера стана ясно, че българският консул в Япония Чавдар Градинарски е напуснал страната по собствено желание. Говорителят на Външно министерство Весела Чернева обясни, че това ще се отрази на кариерата му.

Имаме готовност да препоръчаме две неща на българските граждани заради ситуацията в Япония, добави той, цитиран от БТА. 
Първото е при влошаване на ядрения фон около централата, която е най-засегната от земетресението и от цунамито, включително и българското посолство да бъде евакуирано на около 1000 км на юг от Токио, както и да се препоръча същото на български граждани.

Министърът съобщи, че със страни от ЕС сме договорили на този етап поне три полета. Първият е съвместно с Белгия, който ще бъде от Токио до Сеул на 19 март; вторият е с Швеция - от Токио до Банкок - също на 19 март; третият е с холандските авиолинии - на 20 март. (Вижте информация за полетите и цените им.)
При тези полети заплащането на билетите е за сметка на хората, няма да бъдат покрити от българската държава, уточни Младенов.

В България и останалата част от Европа няма промяна на радиационния фон, свързана с инцидента в Япония, успокои междувременно енергийният министър Трайчо Трайков.
Днес той бе в Агенцията за ядрено регулиране (ЯЕР), където видя последните данни от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гамафон, предаде БТА.
Стойностите са съвсем нормални за естествения фон на България и Европа, няма нищо притеснително за човешкото здраве, каза и председателят на АЯР Сергей Цочев. В Европа има 4200 мониторингови станции - в 30 държави, част от които са и 35-те станции у нас. По всяко време знаем какво се случва в Европа, получаваме данни от цял свят, каза Цочев.

Българите, които са се завърнали от Япония и искат да се изследват за радиация, могат да го направят в Националния център по радиобиология във ВМА в София, както и в АЕЦ "Козлодуй", където има специализирана апаратура. Изследванията са безплатни. За желаещите да го направят, до Козлодуй ще им бъде осигурен транспорт, каза Трайков и даде телефон за повече информация - 097373900.

Д-р Жана Джунова, която е шеф на „Радиационна безопасност" в Националния център, обаче призова да се изследват само завърнали се от Япония граждани, защото е скъпо за държавата. Джунова съобщи, че днес са били направени тестове на две жени и резултатите им са в нормата.

Заради японския инцидент в АЕЦ "Козлодуй" е създаден кризисен щаб, който следи обстановката. В началото на следващата седмица на заседание в енергийното министерство той ще отчете изводите и наблюденията си. На общоевропейско ниво ситуацията ще бъде обобщена в понеделник, когато в Брюксел ще заседава извънредно Съветът по енергетика, съобщи Трайков.

Последна актуализация в 14,45 ч.