Нивата на радиация в партидата обаче били доста ниски, за да навредят на човешкото здраве, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Съобщението е на пожелал да запази анонимност представител на тайванския Съвет за ядрена енергия.  

Вчера беше съобщено за първи случаи на радиационна зараза в японска хранителна верига - в мляко и спанак, произведени в района на Фукушима. Следи от радиоактивен йод и цезий пък бяха открити във водопроводната мрежа на няколко централни префектури на остров Хоншу - Токио, Сайтама, Чиба, Гума и Точиги.
Говорителят на японското правителство заяви, че то ще вземе решение дали да забрани доставката в магазините за хранителни стоки на продукти, произведени в района на Фукушима 1.

Юкио Едано увери освен това, че откритите вчера заразени с радиация мляко и спанак не са достигнали до крайните потребители. Той поясни, че количеството на радиация в тях не представлява опасност за здравето на хората, но допълни, че министерството на здравеопазването извършва изследвания и ще оповести резултатите от тях. Едано увери, че радиоактивните елементи открити и във водопроводи на няколко префектури също не са били в равнища, застрашаващи здравето на хората.  

Преди дни Европейският съюз препоръча на страните членки да започнат да проверяват за радиация в храните, внасяни от Япония. В случай че бъдат установени по-високи от допустимите нива на радиация, те са задължени да информират ЕС.

Агенция Ройтерс пък предаде, като цитира съобщение на правителството, че радиоактивна прах и частици са били открити в областта на Токио. Опасност за здравето на хората няма. Частиците са открити в рамките на 24 часа от петък сутринта.