Това става ден, след като премиерът Бойко Борисов настоя по време на  правителствено заседание военният министър Николай Ненчев да изясни случая с подалия оставка командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На 20 април Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на генерала за злоупотреба със служебно положение. Отнет бе и достъпът на ген. Шивиков до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.

Последва задочен "спор" между военния министър и прокуратурата затова кой е подал сигнала срещу генерала. Николай Ненчев, включително и днес, твърди, че става въпрос за анонимен сигнал, докато от държавното обвинение официално обявиха, че наказателното производство срещу Димитър Шивиков не е започнало въз основа на сигнали, включително и анонимни, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция” за установени нарушения.

Това обаче ядоса премиера, който на заседанието на Министерски съвет заявява:

"Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят...".

Борисов настоява министър Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала, като добавя, че е разговарял и с президента Росен Плевнелиев, който е разтревожен.

"Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва", подчертава Борисов.

Самият Николай Ненчев нееднократно обяви пред медиите своята подкрепа за ген. Шивиков, отбелязвайки, че това е един доблестен български генерал.

В интервю за БНТ тази сутрин военният министър допълни, че ще инициира законови промени.

"Трябват промени в закона, защото в момента, ако един висш военен бъде отстранен от длъжност и му бъде отнет достъпа до класифицирана информация, после този човек не може да бъде възстановен, дори той да бъде намерен за невинен по дадени обвинения срещу него. Не може заради анонимни сигнали да се съсипва кариерата на един военен, това е недопустимо и аз ще разговарям с различните парламентарни групи, за да инициирам законови промени това повече да не се случва", категоричен беше Ненчев.

Цацаров: Присъди не се раздават от Министерски съвет

Досъдебни производства, включително водени от военната прокуратура, и тяхната съдба никога няма да бъдат решавани на заседания на Министерския съвет, просто защото такава е нормалната практика в една демократична държава. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента главният прокурор Сотир Цацаров по повод на вчерашното заседание на правителството, цитиран от БТА.

"Всеки има право на изявления, в т. ч. и за съдбата на военните съдилища и на военните прокуратури, всеки има право на мнение, но не бива да забравяме, че решаващите органи в една демократична държава не са тези на изпълнителната власт, и място, откъдето се раздават присъди и се отчита работата на органите на военното правораздаване, въобще не е МС", категоричен бе главният прокурор.