По време на рубриката си в сутрешния блок "Гореща точка" Бареков заявява:
"Този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини да се омита още днес от столицата, където сме дошли да си изкарваме хляба, защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ние какво можем да направим - можем да режем гуми, може да палим трактори. Аз не желая някакви разюздани селяни наистина в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба. "

 Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, цитиран от "Дневник", че съветът ще обсъди случая, за който са получили и няколко сигнала от граждани.

"Аз не мога да прогнозирам каква ще е позицията на СЕМ, но ми се струва, че казусът е не толкова в полето на закона, колкото в полето на професионалната етика", каза Лозанов.

Mедийният експерт напомни, че Николай Бареков има право на журналистическа позиция по темата с протестите на зърнопроизводителите. 
 "В случая обаче има едно обидно отношение към провинцията и селото изобщо.  Това няма нищо общо с протестите", допълни председателят на СЕМ.

Междувременно зърнопроизводител от Добруджа изпрати писмо до "Дневник", в което заяви, че Николай Бареков си е позволил "нещо невиждано за 22 години демокрация – журналист да заплашва и обижда хора, които мирно и в съответствие със закона изразяват гражданската си позиция".
"Бихме искали да кажем на г-н Бареков, че думата "селянин" не ни обижда. Ние добре разбираме, че няма значение откъде идваш, а какъв си и какво възпитание имаш. Същевременно Николай Бареков като журналист би трябвало да знае, че просташкото поведение е изключителна проява на селски манталитет, пише фермерът Драгомир Ненов.
Той уточнява, че лично не е участвал в шествието на жълтите павета, но като арендатор е участвал в протестите в Добричко.

"Не ни учудва, че човек с прякор Дудука го проявява, но не можем да разберем защо уважавана телевизия като ТВ7 търпи подобно недоразумение. Г-н Бареков ни заплаши, че с неговите "ръчички като гуми на бегач" (както ги нарече премиера Бойко Борисов) ще пука гумите на тракторите ни. Не искаме извинението му, защото то не струва нищо", заявява още земеделецът.