Спонтанно недоволство в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е прераснало в бунт, съобщи говорителят на ОД на МВР в Хасково Нина Николова.

Към 12.00 часа днес по данни на полицията към 2000 души са излезли на плаца на лагера, който е бивша казарма. Има данни за хвърлени камъни по частите на жандармерията, разположени на територията на центъра. Запалени са били гуми, каза Николова.

На място са над 100 служители на местното подразделение на МВР в Харманли и жандармерия, очакват се подкрепления от дирекциите на МВР в Пловдив, Бургас, Стара Загора и Кърджали, допълни говорителят.

Към 13.30 часа масовият протест е овладян. Започнали са преговори между представителите на полицията, Държавната агенция за бежанците и обитателите на центъра, уточни Николова.

Вчера временният директор на центъра Димитър Захариев посочи, че сред настанените няма напрежение, но не изключи ескалирането му при струпването на голяма маса хора на едно място.

От три дни извън лагера е забранено движението на търсещите убежище. Това е и вероятната причина за избухването на вълненията в центъра, където в момента са настанени над 3000 души, основно от Афганистан, Ирак и Сирия.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани. Обещаните екипи от медици от различни болници обаче ще бъдат в лагера чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.