Сред предложенията, които ще разгледа съветът по биоразнообразие са разширение на съществуващи и определяне на нови места за опазване на дивите птици, както и предложението на БАН за определяне на защитена зона "Рила-буфер" за опазване на природните местообитания и дивите птици, предаде БТА.

Природозащитниците искат като защитени зони към мрежата НАТУРА 2000 да бъдат включени буферните зони около националните паркове в пълния им размер, тъй като са важни за опазването на видовете в тях.
Според екоактивистите обаче консултативният орган ще разгледа включването само на част от териториите, поради частни интереси и планирани инвестиционни проекти в районите около националните паркове.

"Искаме зоната на Трещеник да влезе в НАТУРА 2000, което към момента не е предвидено", каза за БТА Васил Къдринов от Български център за зелена икономика.
По думите му с решение на екоминистерството от 2006 г. е одобрено изграждането на ски-писти и пътническа въжена линия в местността Трещеник, община Якоруда, а същият проблем стои и в Паничище, Боровец и Семково.
Ако консултативният съвет предложи орязани защитените зони и Министерският съвет ги приеме в този вид, ще обжалваме във Върховния административен съд и пред Европейската комисия, отбеляза Къдринов.

"Не искаме строежи, а диви таралежи", "Лалугери в полето и птици в небето" и "Искаме пътечки за дивите мечки" скандираха протестиращите. Те искат оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и на директора на дирекция "Национална служба за защита на природата" Михаил Михайлов.
Очаква се след края на заседанието на консултативния съвет да бъде даден кратък брифинг за взетите решения.

Около 600 души се събраха на контрапротеста на площад "Славейков" близо до екоминистерството. Основните им искания са свързани със създаването на условия за развитие на туризма в техните населени места.
Протестиращите, сред които и кметове, са основно от населените места Банско, Разлог, Паничище, Добринище и Сапарева баня.

Ние сме за промяна в плана за управление на национален парк Пирин, защото искаме да развиваме целогодишен туризъм в град Добринище, да изградим няколко писти и един лифт, каза кметът Никола Сакарев. Няма да допуснем никакво застрояване в планината, искаме гостите на град Добринище да остават в града, добави той.

В момента не обсъждаме план за управление на Пирин, нямаме намерение нито да поощряваме строителството на лифтове и писти, нито да го ограничаваме, коментира пред журналисти заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. По думите й процедура за промяна на плана е възможна и преди 2013 г., когато трябва да има изцяло нов план за управление на националния парк. Тя обаче би отнела време, колкото за направата на нов план, коментира Манева.