С 14 гласа "за" беше одобрен проектът на ГЕРБ, с 15 "за" - на КБ, с 13 "за" на СК и с 14 гласа "за" на депутатите от РЗС, Отхвърлени бяха проектозаконите на ДПС и Атака.

Всички парламентарни групи и представителите на РЗС днес представиха проектите си за ремонт на Изборния кодекс на първо четене. Голяма част от тях вече са публично известни след като всяка парламентарно представена партия и коалиция разясни поотделно идеите и мотивите си за промените.

По време на разискванията Мая Манолова от Коалиция за България подчерта, че ще подкрепи всички законопроекти заради желанието на управляващите и на другите си колеги да ревизират изборните правила. Според нея повечето поправки са козметични, но тя се надява в зала да има по-радикални предложения. Несъгласие с проекта на ГЕРБ тя изрази в частта за използване на СРС по време на предизборната кампания. Нейното мнение е, че това може да доведе до нерегламентирано подслушване на политически опоненти и да има изтичане на информация. Манолова е резервирана и към идеята им за създаване на постоянно работеща изборна администрация. Ясно е защо от ГЕРБ искат това - ясно е кои и по какви критерии ще бъдат назначени в нея, каза тя.

Манолова ще подкрепи и проекта на ДПС, но не възприема предложението да се прави агитация на майчин език.

Четин Казак от ПГ на ДПС заяви, че няма да е толкова толерантен като колежката си Манолова да подкрепи всички законопроекти. Той отправи апел - не трябва между първо и второ четене да има изненади с по-радикални предложения, които не са представено до момента. Според него машинното гласуване е излишен експеримент - скъп и чужд за българските изборни традиции. В ироничен план той прибави и свои критерии към проекта на "Атака" - да има ограничение за избор на хора, принадлежащи към масонски ложи, секти и с различна сексуална ориентация от традиционната. Казак предложи да се вземат пред вид семейното положение на кандидатите, дали са били следствени, дали имат извънбрачни връзки и др.

За Янаки Стоилов от КБ напредъкът чрез новите законопроекти е по-скоро нормативен, но не и като качество. Той призова да се търси ефективност на изборния процес в една смесена система- пропорционална и мажоритарна, а не както сега – квази мажоритарност с предложените преференциални листи. Постоянно работещата изборна администрация, според него, би довела до допълнителното й политизиране.

ПГ на ГЕРБ няма да излиза извън обхвата на законопроектите, които ще подкрепи между първо и второ четене, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова по време на дебата. Другата седмица промените в Изборния кодекс ще влязат за обсъждане в пленарна зала, обеща тя.

Управляващите се надяват до края на септември промените в Изборния кодекс да са факт. Има консенсус за намаляването на общия брой застъпници. Фидосова не подкрепя предложението на СК за електронното гласуване, но подкрепя заявката за експерименталното гласуване. Предложението на ГЕРБ е да се направи така, че да се тестват и двете форми – машинно и дистанционно гласуване, за да се направят експертни изводи и да има решение на следващите избори. Тя не подкрепя предложението на БСП да се проверява дали партията е провеждала съответните заседания на върховния си орган.

Фидосова се изказа и срещу възможността за обжалване на решенията на ЦИК.

От ГЕРБ заявиха по време на днешното заседание на правната комисия, че ще подкрепят проекта ни за промени в Изборния кодекс на първо четене, заяви лидерът на РЗС Яне Янев. Техните депутати подчертаха основно, че много им харесват текстовете за прага за коалициите, който се увеличава на стъпки - за две партии е 4%, да три е 5% и за всяка следваща - с по 1% повече. Управляващите ще подкрепят и нашите текстове за социологическите проучвания - да има прозрачност, кой, как, с какви средства поръчва изследванията и особено в частта за административните глоби. Тези глоби предлагаме да се въведат за тези агенции, които дават заблуждаващи данни и ако не оповестят кой им е поръчал и им е платил за изследването санкциите да са от 15 000 лв до 20 000 лв, уточни Янев. От ГЕРБ изразиха съгласие с проекта на РЗС и за преференциалния вот, но още не е ясно с колко процента да се вдигне той - дали от 9% на 20% или с по-малко, добави той.

Зам. -председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров заяви, че съществуват тежки порочни практики при използването на СРС. Картината е много грозна и да се разшири полето при използването на СРС е много опасна тенденция в политическата игра, смята той. Защо Цветан Цветанов се отказа от това да е шеф на Предизборния щаб на ГЕРБ, запита той и си отговори - защото е намерил заместител на това оръжие чрез използване на СРС.