Той се включи по телефона в ефира на БНТ тази сутрин по повод исканията на родители на загинали при катастрофи деца да отпаднат въпросните споразумения, с които водачите-убийци се разминават с условни наказания. За същото вече се обяви и вътрешният министър Цветан Цветанов.

На въпрос защо прокуратурата сключва тези споразумения, дори с шофьори, употребили алкохол или прегазили деца на пешеходни пътеки, Първанов заяви:
"Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4000 лишени от свобода, а наказание изтърпяват 11 000. Колко, според вас, трябва да бъдат лишените от свобода?".
Той допълни, че прокуратурата спазва законите и защитава обществения, а не личния интерес, каквото правят родителите на жертвите.

"Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място", обърна се Първанов към Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна. Петрова присъстваше на разговора в студиото и няколко пъти го пита защо държавата не защитава интересите на гражданите. Тя нарече думите на прокурора нагли.

В същото време и министър Цветанов се включи по телефона и заяви, че го прави заради това, което е чул от Първанов.
"Законите, които бяха приети през последните 20 години – ние отидохме в другата крайност – да не защитаваме жертвите на престъпността, а да даваме някакъв по-либерален режим, който да облагодетелства лица, които всъщност извършват тези убийства по пътищата. И не мога да разбера защо има това неразбиране от представители на тези институции, които трябва да правораздават и винаги да подкрепят най-важното за обществото. Като водач, който е употребил алкохол или упойващи вещества, той трябва да бъде санкциониран много строго от закона. Независимо от това дали имаме възможност да ги настаним тези лица, когато бъдат осъдени, в затворите", категоричен бе вицепремиерът.
Той изтъкна, че задача на държавното управление е да осигури места за лишаване от свобода, които да съответстват на европейските норми.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев, който е адвокат по професия, заяви, че вариантът обвиняемите да сключват споразумение с прокуратурата е въведен като институт в закона, за да се ускори съдебният процес. "Очевидно обаче обществото не е готово за този инструмент", добави той.

Председателят на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров пък благодари на Цветанов за подкрепата и на свой ред коментира: "Чух от г-н Първанов, че едва ли не ние защитаваме някакви лични интереси. Нека само да припомня, че след трагедията в Симеоновград (катастрофата, при която бяха убити 6-ма младежи - б.р.) бяха събрани над 27 000 подписа точно за тези конкретни промени, които бяха внесени в Народното събрание. Почти няма българско семейство, в което да няма пострадал от пътен инцидент. Така че за какъв личен интерес можем да говорим, когато всеки един от нас, потенциално нашите деца, нашите родители, ние самите, можем да се окажем точно от другата страна, да сложим ние черните забрадки?"

В същото време Трифон Трифонов, баща на загиналия Трифон от Симеоновград, представи пред bTV статистика от Софийския градски съд за миналата година. "От 30 случая с пътно-транспортни произшествия, завършили със смърт, 18 са приключили със споразумение. 11 са стигнали до дела - от тях 6 са с условна присъда, има една пробация, останалите са невинни. Тоест ефективна присъда няма в България. Единствената ефективна присъда беше постановена неотдавна на Йоско", изтъкна Трифонов.

Йосиф Йосифов-Йоско, който пиян и движейки се с висока скорост с бронирания си джип "Мерцедес" уби двама души и рани тежко още двама, получи преди дни 8 години затвор.