Подсъдими са 23-годишният Данаил Георгиев и 19-годишният Живко Желев от Симеоновград, предаде БТА. Според обвинението Данаил е управлявал лекия автомобил, с който са били прегазени младежите. Той е карал с много висока скорост, след употреба на алкохол. Живко пък е подсъдим заради това, че е предоставил автомобила на пиян шофьор.

Ако двамата братовчеди бъдат признати за виновни, може да получат до 15 години затвор. Те обаче не признават вината си. Днес запазиха мълчание и ще дадат показания в края на делото. Повече от 50 свидетели и вещи лица са призовани да дадат показания пред съда, съобщи БНТ.

Защитата на обвиняемите поиска връщане на делото в прокуратурата за доразследване, защото на този етап няма доказателства, че колата е шофирал Данаил. Съдиите обаче не приеха искането им.

Според защитниците му има сериозни съмнения кой точно е карал автомобила. "Искам да разбера по какъв механизъм например, Данаил, при отворен еърбек, който знаете че затиска шофьора към седалката, как се е озовал на задната седалка, как съответно е приклещен с гърба на шофьорската седалка, защо само в неговото тяло има стъкла, които стъкла са черни и това са само задните стъкла", каза Димо Стоянов, адвокат на подсъдимите младежи, цитиран от bTV.

Един от първите разпитани свидетели обаче опроверга това твърдение. Христо Иванов, на 19 г., който е бил в колата по време на инцидента, беше категоричен, че Данаил е шофирал. Преди катастрофата всички били заедно в една компания и са пили алкохол.

Адвокатите на обвиняемите обаче възразиха и срещу кръвните проби за алкохол на Данаил и Живко, съобщи в. "24 часа" Според тях и двете били взети в нарушение на наредбата на здравното министерство. Съдът разпореди проверка на тези твърденията. Пробата на Данаил е отчела 1,3 промила, а на братовчед му - 1,08.

Съдебното заседание беше прекъснато за известно време, след като на майката на една от жертвите й прилоша.
Родителите на убитите са конституирани като частни обвинители по делото.
Запитан каква присъда очаква, бащата на загиналата Мейлин - Валид Зеид, отговори: "Като баща - до живот!"