Това обяви окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция, предаде агенция "Фокус". Ще бъде направена пълна ревизия на доходите му като физическо лице.
По-рано един от членовете на инициативния комитет от селото Димитър Здравков обясни пред БНР , че местните хора настояват за проверка на доходите на фамилията Рашкови, която по думите му разполага с "несметни богатства".

Пресконференцията на прокурора бе по повод вчерашните събития, разтърсили не само Пловдив, а и цялата страна. В събота близък до семейството на Кирил Рашков прегази младеж от село Катуница. Последва протест на жители от селото, при който бяха изпочупени къщи и коли на фамилията. Член на семейството се опита да се вреже с автомобил в протеста и рани граждани и полицаи. В същото време пловдивски футболни фенове, организирани в интернет, настъпиха към Катуница и подпалиха къщи на Цар Киро. Рашкови и семейството му не са били в къщите. При безредиците бяха арестувани 127 души. Срещу 28 са образувани преписки за хулиганство.

Семейството на Кирил Рашков не се намира в с. Катуница и в момента е на разположение на следствените органи за разпити, съобщи на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев.

Пет отделни досъдебни производства са образувани по целия случай в Катуница. каза още окръжният прокурор. Обвинен е шофьорът, прегазил 19-годишното момче. Обвиненията са за причиняване на умишлена смърт при пътнотранспортно произшествие. Законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.
Второто досъдебно производство e за прегазването на няколко служители на полицията и гражданите, при което двама полицаи са със средни телесни повреди. По това досъдебно производство са задържани двама, повдигнати са им обвинения за 72 часа. Обвиненията са за умишлено причиняване на средна телесна повреда. Законът предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода. Има трима ранени полицаи,  двама със счупени ръце от началото на сблъсъците, каза по-рано за БНР заместник-министърът Димитър Георгиев.

Образувани са три досъдебни производства за запалване и увреждане на движимо и недвижимо имущество – две къщи и два автомобила. Досъдебните производства са срещу неизвестен извършител. За доказателства за престъпната дейност ще се разчита на предоставени записи от медиите, каза Даскалов, защото иначе няма как да се установят извършителите. Ще се извърши разпознаване по записите, каза той.

В момента няма неприключена жалба срещу ромския бос, каза още прокурор Даскалов. Някои от жалбите са приключили с внесени в съда обвинителни актове. Повечето от тези жалби касаят дейността на хората около Рашков, каза Даскалов. Има двустранна жалба, която е подадена преди трагичното събитие, при което загина 19-годишният Ангел Петров, и тя е приобщена към досъдебното производство. Лицата, които са подали жалбата, са били повикани и са им били съставени предупредителни протоколи.

Все още се изяснявала връзката между причинителя на катастрофата – шофьора на буса, който снощи бе заловен, и внука на Цар Киро. Все още не са приключили разпитите. Дали има поръчител на извършеното деяние – катастрофата също се разследва в рамките на досъдебното производство.

Изселване на фамилия не може да се очаква в ХХІ век, каза още Даскалов, по повод исканията на хората от Катуница фамилията на Кирил Рашков да бъде изселена от селото. Няма цивилизован начин, в ХХІ век, в една правова държава, едни хора да бъдат изселени – каза Даскалов. Такова нещо се е случило веднъж, за фамилията Зрънкови, но то е било с тяхно съгласие, поясни Даскалов. Това е било обяснено днес и на членовете на Инициативния комитет от Катуница във връзка с подписката в селото за незабавното изселване на Рашковата фамилия.

Мирен протест на майките от Катуница започна в 12.00 часа в селото. Хората от селото възнамеряват в този час да се съберат отново с подновяване на искането ромската фамилия на Кирил Рашков да бъде изселена от Катуница. Над 1000 рокери от Пловдивска област се събраха в Катуница, за да подкрепят протеста на местните жители.

Тялото на 16-годишния Павел, който почина вчера, по време на протеста пред къщите на Цар Киро, все още е в Съдебна медицина и не е докарано още в селото. За днес следобяд е насрочено погребението на другото загинало момче - Ангел Петров.