Той спечели с 18 от 24 гласа след балотаж, на който се яви заедно със сегашния изпълняващ функцията апелативен прокурор Вичо Вичев, предаде "Фокус".
Останалите кандидати бяха другият зам.-градски прокурор Божидар Джамбазов и Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура. Главният прокурор Борис Велчев обяви неотдавна своята подкрепа за Джамбазов, но той отпадна още на първия тур с 5 гласа.

По-рано днес кандидатите представиха концепциите си пред ВСС.

„Имам опит в работата си в прокуратурата и ще настоявам за отстояване на правото и справедливостта”, каза Ангел Илиев. Той посочи, че основните неща, на които ще държи са надзорът и организацията на робата. Според него капацитетът и опитът на следователите е много важен за работата на прокуратурата.

Оказаното ми доверие е голямо, сега трябва да се свърши много работа, и да се доказвам, каза той, след като бе избран и подчерта, че е работил по знакови дела, като това за банка „Славяни” и в началото на процеса „Октопод”.
На въпрос защо се кандидатира сега, Илиев посочи: „В началото бяха издигнати кандидатури на колеги, които са със сериозен стаж и опит. След като не беше извършен избор реших и аз да подам моята кандидатура, тъй като счетох, че бих могъл да се справя с функциите на административен ръководител”.
Илиев изтъкна, че би работил с всички колеги, които участваха в надпреварата, но уточни, че в момента не може да каже дали ще покани някои от тях в екипа си.

„Цялата ми кариера е свързана с работа в прокуратурата и вече веднъж представях вижданията си за нейното развитие. Считам, че трябва да се подходи сериозно по отношение на районните и окръжните прокуратури, тъй като прокуратурата не може да работи самостойно. По отношение на вътрешната организация на прокуратурата, считам че трябва да се изисква специализация на прокурорите”, каза Божидар Джамбазов.

„Ще работя за запазване на нивото на добрите резултати на прокуратурата. Считам за необходимо да се повишава квалификацията на прокурорите. Ще работя за издигане на авторитета на апелативната инстанция в София”, каза на свой ред Вичев. По време на избора за поста той бе принуден да оттегли кандидатурата си заради проверка срещу него за използване на фалшив документ по дело за бащинство, което негова колежка води. Не бяха открити обаче нарушения от негова страна и той отново влезе в битката за апелативен прокурор.

Стойко Ненков пък заяви, че трябва да бъде засилен контактът с международнаи организации като Европол и Евроджъст за усвояване на положителни практики. „Осъществяването на медийна политика трябва да се съблюдава и трябва обществото да бъде информирано за работата на прокуратурата”, добави той.