„Винаги могат да се извеждат определени хипотези, но това което МВР е направило, е да установи лицата, съпричастни към групата по отвличанията и те бяха с мярка задържане под стража. Поради стечения на обстоятелствата и присъда, която е трябвало да бъде излежана във врачанския затвор (Кирилов е излязъл преди 6 месеца след присъда по друго дело - б.р.), са настъпили обстоятелства, променили тази мярка. За мен е важно, че след като е излязло това лице, би трябвало прокуратурата да е поискала промяна на мярката”, каза Цветанов пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че в случая не може да се говори за хипотезата, обичайна за НПК - да не може да бъде променяна мярката, когато тя вече е била изменена в по-лека, докато делото не приключи.
"Когато лицето е излязло от затвора, аз смятам, и от това, което съм провел като разговори с определени представители от съдебната система - всеки излага своите аргументи различно, поне е трябвало да бъде направен опит да бъде поискана промяна на мярката", настоя министърът.

Вчера и адвокатката на Кирилов коментира, че прокуратурата не си е свършила работата и ако той е бил в ареста е нямало да бъде убит. Тя съобщи също, че той е бил следен от няколко месеца.

От държавното обвинение обаче вече обясниха, че не е имало правно основание това да бъде направено. Говорителката на градска прокуратура Румяна Арнаудова уточни, че когато Кирилов е излязъл от затвора, е бил с мярка "подписка", наложена в началото на процеса срещу "Наглите". След това от обвинението не са поискали по-тежка мярка, защото тя не била нарушена.
"За да се иска изменение, трябва лицето да не се яви или да възпрепятства по някакъв начин хода на делото. Това не се е случило и прокурорът е нямал правното основание да поиска по-тежка мярка", обясни говорителката какви са изискванията на закона.

Нямаме информация, че Кирил Кирилов е знаел кой стои зад „Наглите”, каза още Цветанов по повод твърденията, че той е убит, защото е щял да издаде подробности за бандата. "От това, което съм разговарял с колегите, през целия процес на разследването, това е лицето, което не е имало абсолютно никакво желание, нито пък е давало някакви сигнали за съдействие или нещо, което би могло да допринесе допълнително, за да бъдат събрани доказателства за процеса", уточни вицепремиерът.
Той добави, че има версии, по които се работи, но ще е некоректно да изведе която и да било. „Надявам се, че колегите това, което са предприели като действия и оперативните способи, ще допринесе да бъде разкрито поръчителството и извършителите на това убийство”, каза още Цветанов.

Междувременно днес пледоариите по делото продължават с изслушване на защитата на подсъдимите, съобщи БНТ. Адвокатът на Ивайло Евтимов - Йожи -  Йордан Киров, обърна особено внимание на показанията на свидетеля Валентин Михайлов. Според Киров, може да се счита, че именно Михайлов е отрязал пръста на един от отвлечените - Михаил Краус. Заради неговите показания необосновано се смята, че Евтимов, както и други двама от подсъдимите - Павел Петков и Радослав Лебешковски, са взели участие в отвличанията и това е насадено от прокуратурата, заяви още адвокатът.
„Обвинителният акт се основава на теоретични обвинения и липсват доказателства, че подсъдимите са извършили престъпленията, за които са обвинени. Прокуратурата разчита само на косвени доказателства на базата на показанията на Валентин Михайлов и на подсъдимия Любомир Димитров-Гребеца", коментира Киров.

Той посочи още, че Гребеца е дал показания, след като върху него е имало физическо и психическо насилие и въздействие, за да направи самопризнания. Това станало при разпит в кабинета на шефа на ГДБОП Станимир Флоров.
По тази причина, според адвоката, неговите показания не могат да са основание за обвинителния акт.