Вальо Топлото беше осъден от Софийския районен съд през 2008 година за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.
Районният съд оправда Димитров по всички останали обвинения, които прокуратурата му повдигна - отново за нарушения на валутния закон.

СГС обаче е отменил изцяло ефективната присъда на районния съд и е върнал делото на районната прокуратура. В мотивите си магистратите посочват, че обвинителният акт срещу Димитров има недостатъци, които трябва да бъдат отстранени, но също така открива и нарушения в работата на първоинстанционния съд.

Освен това СГС изтъква, че СРС е пропуснал да разясни правото на Димитров за съкратен процес, преди да даде ход на делото. Това се е случило на по-късен етап на процеса. Това процесуално нарушение може да се отстрани, ако делото се разгледа от друг съдебен състав.

Според СГС обвинителният акт не отговаря на изискванията на закона, тъй като в обстоятелствената му част не са изложени конкретни факти и обстоятелства, от които да се направи извод за начина на извършването на престъплението и участието на Димитров.

Това не е единствената присъда на Вальо Топлото. През 2009 г. той бе осъден на 14 години затвор и конфискация на цялото му имущество заради длъжностно присвояване в особено големи размери - 6 млн. лева, от "Топлофикация".

През декември 2010 г. пък Димитров получи 3-годишна присъда за безстопанственост. Обвинението е за неправомерно изхарчени от 2003 г. до 2006 г. 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи. Около 430 000 лв. от тях са похарчени лично за Димитров, като са купувани синьо сирене и други скъпи храни, соли за баня, водни ски, джет, а служителка на дружеството е ползвана като чистачка в дома му.
Той е подсъдим и за пране на пари в размер на 10 млн. лева. По това дело обвинена беше и майка му Цеца Димитрова, която почина.

По нито едно от делата обаче няма влязла сила присъда срещу Валентин Димитров, а той е на свобода срещу 5000 лв. гаранция.

Междувременно на 10 март тази година Върховният административен съд реши окончателно, че бившият шеф на столичната топлофикация дължи 1 417 023 лв. данъци.