Инцидентът стана на ул. „Крум Попов” в столицата в събота.
"Мъжът е регистриран за кражба и за измама. Има регистрации в близо 10 районни управления на полицията", заяви Радослав Кръстев от Столичната пътна полиция пред БНТ.
Осъждан е, защото карал такси без лиценз.

Колата на Димитър Юлчев не оставила спирачен път, каза Кръстев.
Шофьорът е тестван за алкохол, пробата му е отрицателна.

Таксиметровият шофьор е глобяван многократно, съобщи пред БНР пък началникът на столичния КАТ Богдан Милчев.
"Шофьорът има над 50 акта, а и книжката му до съвсем скоро е била отнета. Възстановил е правата си миналата година, но явно не си е взел поука. Самата пешеходна пътека се намира на трилентово платно за движение. Там постоянно осъществяваме контрол. Има и предписание. Надяваме се да бъде осветена самата тя, но, въпреки това, има пътни знаци, които отдалече се виждат, че има пешеходна пътека, така че и оправданието, че там не се вижда, че има пешеходна пътека, не може да бъде основание", каза той.

Едната от загиналите е 72-годишната преподавателка по пиано Илиана Батембергска.
"Потресен съм от това, което се е случило. Доц. Батембергска беше мой преподавател. Много уважаван и фин човек", коментира пред в. "Стандарт" композиторът Хайгашот Агасян.
Освен в музикалното училище, тя е водела класове и в Държавната консерватория.
"Беше невероятен музикант и изключително етичен човек", заяви директорът на музикалното училище Милка Митева.

Батембергска е била с 81-годишната си приятелка Мария Павлова. Пианистката е починала на място, а Павлова по-късно в линейката, каза Радослав Кръстев.
"Според пътниците в таксито той е карал изключително бързо. Казал на следователя, че е карал със 100 км/час, но явно е било повече, защото след удара те са отхвръкнали на 20 метра от пешеходната пътека. Карал е в най-лявата лента и не знам дали си е помислил да спре дори. Шофьорът е бил с отнет талон и преди това имал множество нарушения", заяви дъщерята на Илиана Батембергска - Рада.

Вчера родители на деца, загинали в катастрофи, отново поискаха адекватни наказания за убийците на пътя. Те припомниха, че 93% от виновните шофьори на пътя се наказват с условни присъди и дори по-леки наказания, а при останалите 7% - ефективните присъди се дължат на рецидив.