През 2011 година Районният съд в Каварна призна 41-годишната съпруга на известния бизнесмен Николай Банев за виновна в това, че противозаконно е унищожила въздушен електропровод - 140 метра алуминиев кабел и 7 метални стълба, собственост на варненска фирма.

Първоинстанционният съд наложи на Банева условна присъда - 1 година "лишаване от свобода" при три години изпитателен срок.

Добричкият окръжен съд обаче е установил съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт, в който отсъстват фактически обстоятелства, обосноваващи начина на реализиране на деянието. Според съдиите в обвинителния акт не е установено върху съзнанието на кои точно лица Банева е въздействала и как ги е подтикнала да реализират деянието. Подсъдимата не е могла да узнае обвинението в неговата цялост и пълнота и така са били ограничени и възможностите й за защита, мотивират се още магистратите.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

Само преди два дни Окръжният съд в Добрич призна правото на собственост на държавата върху 182 579 кв. метра земя в курорта "Русалка". Делото бе образувано по иск на министъра на земеделието Мирослав Найденов срещу "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД за собствеността на земята. И двете фирми са на Николай Банев и Евгения Баневи.