"Проф. Велислав Минеков е единственият автентичен граждански кандидат, издигнат от интелектуалци, който ние подкрепяме, и смятаме, че това е най-подходящата кандидатура на РБ", заяви зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев преди заседанието на Изпълнителния съвет на формацията, предаде БТА.

Той уточни, че според данните от предварителното проучване сред структурите на ДБГ номинацията на Гроздан Караджов (който е харесван от ДСБ и Гражданския съвет - б.р.) е неприемлива.

"Той няма как да мобилизира нашите структури да работят за него като кандидат-президент", подчерта Ананиев и допълни, че ДБГ е най-голямата партия в РБ с 223 структури и не мисли, че един кандидат на РБ може да се лиши от тази подкрепа.

Ананиев заяви, че ДБГ има колебание и около номинацията на Трайчо Трайков, който на изслушването миналата седмица заявил, че при една "правилна" кандидатура на ГЕРБ, той може да се оттегли.

"Това е колебливо поведение. Ние искаме твърди гаранции, че всеки един кандидат на РБ ще се бори за най-добър резултат на блока, тъй като нашата цел е или победа, или най-малко балотаж", заяви Ананиев.

Той подчерта, че 80% от симпатизантите на блока очакват реформаторите да излязат със собствена кандидатура.

Лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев обаче подчерта, че ген. Съби Събев е тяхната номинация за кандидат-президент.

"Ще продължаваме да настояваме за обща кандидатура заедно с ГЕРБ", допълни той.

На 30 август ще имаме обща кандидатура на РБ и ще излезем сами на тези избори, заяви обаче шефът на предизборния щаб Найден Зеленогорски.

На въпрос обсъждан ли е вариант РБ да се яви с обща кандидатура с ГЕРБ за президентските избори, както искат от БЗНС, Зеленогорски заяви, че тезата на блока е да издигнат собствена кандидатура.

"Да коментираме обща кандидатура при положение, че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично", допълни Зеленогорски.

Той уточни, че от БЗНС са заявили, че, ако има общо решение на РБ, те ще се съобразят с него".

Междувременно се разрази скандал между БСП и АБВ, които преди дни се обединиха около кандидатурата на бившия комендир на ВВС о.з. ген. Румен Радев. Днес обаче от столетницата заявиха, че прекратяват преговорите за коалиционно споразумение, защото им извивали ръцете. От АБВ отвърнаха, че БСП ще загубят изборите.

АНКЕТА: Очакавате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?