Това заяви Валери Жаблянов, член на изпълнителното бюро на НС на БСП, по време на пресконференция в централата на партията. 

Той допълни, че БСП подкрепя президента Румен Радев в позицията му. 

„Първата стъпка, която ГЕРБ предприе по отношение на президента, бе да създаде парламентарна комисия, която да разследва сделката за самолетите. Не може да се говори за някакви нормални взаимоотношения между президента, ГЕРБ и правителството още от самото начало. След като един въпрос, който беше обсъден на Консултативен съвет по национална сигурност – за превъоръжаването на Българската армия и след като беше направен опит да бъдат постигнати общи параметри по тази тема, се стигна до пълно блокиране на въпроса и остра конфронтация от страна на правителството, както и отказ да изпълнява собствените си решения от предишни мандати”, обясни Жаблянов. 

Той изрази надежда президентът, правителството и управляващото мнозинство да потърсят пътищата за нормализиране на междуинституционалните взаимодействия. 

АНКЕТА: Кой ще победи в битката? >>

Жаблянов заяви също, че БСП изцяло подкрепя Елена Йончева и застава зад изразената от нея позиция. Тя не изразява лично мнение, а това на партията. 

„Категорично отричаме този модел, ще направим и предприемем всички възможни мерки той да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно не става въпрос за обвързаности и зависимости, изградени само в местната власт, а за пряката връзка на този модел към националните структури на политическо управление и към партии от управляващата коалиция.” - аргументира се Жаблянов.

"Политическата позиция на БСП е ясното отхвърляне на роднинския и олигархичен модел, обвързан с местната власт с цел финансови и други изгоди", допълни той. 

Жаблянов уточни, че темата не е нова. Става въпрос за старателно и дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно  и на местно ниво.  

По модела „Хасково“ се ръководи и държавното дружество „Булгартрансгаз“ >>

На въпрос дали БСП вече има позиция по отношение на обвиненията за роднински назначения в Община Каварна, Жаблянов отговори:

„Роднински назначения в Каварна в момента не мога да отговоря дали има. Ще проверим въпроса. Нашата позиция е принципна. Тя се отнася до всички форми на организация и упражняване на местната власт". 

Кметът на Каварна отговори на обвиненията на екскмета >>