В 11 часа на "Дондуков 2" дойдоха Борисов и заместникът му Цветан Цветанов.

Процедурата отне по-малко от пет минути. Плевнелиев лично прочете отговора на
премиера, в който се казва:

"Заявявам, че няма да предлагам структура и състав на МС и връщам мандата".

Президентът обаче помоли Борисов и Цветанов да останат, за да поговорят за следващите стъпки, които предстоят по процедура.

Другата седмица държавният глава ще връчи мадата на БСП, които също категорично обявиха, че ще го върнат веднага.

Остава последната възможност - по Конституция президентът може да даде третия мандат на избрана от него политическа сила. Възможните две са Патриотичният фронт и Реформаторският блок. Първите вече заявиха твърда готовност да опитат да съставят кабинет, вторите се колебаят.

Междувременно обаче от ГЕРБ, въпреки заявената от Борисов готовнос за подкрепа, заявиха "окончателно", че няма да подкрепят изобщо ново правителство в рамките на този парламент.

Така, след отказа и на ГЕРБ, и на БСП, които имат общо 122 от 240 депутати, съставянето на кабинет изглежда практически невъзможно.

Според политически анализатори може да има единствено кабинет на малцинството, ако в пленарната зала не влязат всички депутати, тъй като за кабинет трябва кворум от 121 души, от които половината да гласуват "за".

Ако не бъде събрана обаче достатъчно подкрепа, президентът трябва да състави служебен кабинет и да насрочи извънредни парламентарни избори напролет.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?