Решението на Джебали бе взето на фона на рязкото изостряне на ситуацията в Тунис след убийството на лидера на опозиционната Обединена демократична националистическа партия Шокри Белаид. Той бе застрелян пред дома си в столицата Тунис.

В изявление на тунизийското вътрешно министерство престъплението се определя като „политическо убийство и терористичен акт”. След убийството на 48-годишния политик в столицата Тунис и в редица други градове се проведоха протести, които прераснаха в сблъсъци с полицията.
Разгневените демонстранти замеряха с камъни полицаите, а националната гвардия използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

При сблъсъците е загинали един полицай, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на министерството на вътрешните работи. 46-годишният Лофти Азар починал от рана на гърдите, която получил, след като бил уцелен с камъни, съобщи БТА. Полицаят пострадал при операция за разпръсване на група демонстранти в търговски квартал в центъра на столицата Тунис, които се готвели да разграбят магазини.

До момента няма данни за други пострадали.

Точно преди смъртта си Шокри Белаид разкритикува остро управляващата партия "Ан Нахда". Той заяви, че ислямистите се опитват да сложат ръка върху институциите за сигурността в страната, а също така и върху армията.