Във връзка с решението на Софийския градски съд (СГС) за откриване на производство по несъстоятелност (от 6 ноември 2014 г.) на КТБ АД, Управителният съвет на ФГВБ назначи за синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев, съобщиха от пресцентъра на фонда.

Двамата бяха назначени от СГС за временни синдици на 25 март по предложение на Управителния съвет на ФГВБ.

Назначените за синдици лица са включени в списъка, воден от Българската народна банка, отговарят на изискванията на Закона за банковата несъстоятелност и са изразили писменото си съгласие да изпълняват длъжността.

Решението за назначаване подлежи на незабавно изпълнение.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че синдиците ще оспорят пред съда всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други. Той увери, че това ще бъде направено и спрямо цесията на министъра на културата Вежди Рашидов, макар тя да се води за законна, тъй като е направени преди датата, която съдът определи за начална за фалита на банката.

Днес депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че само прокуратурата и БНБ могат да оспорят въпросната дата.

Сметната парата ще проверява Банков надзор на БНБ

Парламентарната бюджетна комисия възложи на Сметната палата да извърши одит на банковия надзор в БНБ, за да се установят причините за кризата с КТБ. Проверката трябва да бъде осъществена в рамките на 3 месеца, а докладът - да бъде внесен в Народното събрание до края на август.

Одиторите ще проверяват наличието на ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ от 1 януари 2012 г. до края на 2014 г.

„За“ решението гласуваха 16 народни представители, а един от „Атака“ се въздържа.

На заседанието стана ясно, че решението за възлагане на проверката е изготвено съвместно от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), проф. Румен Гечев (БСП), Мартин Димитров (РБ) и Емил Димитров (ПФ).

Мартин Димитров каза, че депутатите са изслушали ръководството на БНБ, но не са получили ясен отговор какви са причините банковият надзор да не е бил ефективен по отношение на КТБ - дали става въпрос за човешки грешки или системен проблем.

Никой не може да каже. Може би са необходими законови промени за надзора, но без подобен одит не можем да знаем“, коментира той.

Депутатът настоя лично новият председател на одитиращата институция Цветан Цветков да се ангажира с екипа и да вземе външни експерти с нужните качества, за да се изясни защо е било възможно да се случи казусът „КТБ“.