Участниците в шествието протестират срещу спорните действия на правителството на партия "Право и справедливост" (ПиС), както и против нападките срещу бившия полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса, водач на профсъюза "Солидарност", обвиняван, че има агентурно минало, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние браним демокрацията и ще следим действията на политиците, както на управляващите днес, така и в бъдеще. Ще следим сферите на политиката, икономиката, държавното устройство, свободата, а също така и на първо място нашата история, нашата гордост и постижения. Полша не лежи в развалини", заяви лидерът на КОД Матеуш Киевски.

От месеци насам КОД редовно организира протести в Полша. Участниците се обявяват против нарушенията на основния закон, допускани според тях от управляващата партия, против приетите от нея поправки в законите за конституционния съд, за медиите, полицията и пълномощията на тайните служби.

"Днес, когато изтичат 100-те дни на новото правителство на ПиС, сме принудени да настояваме за независимост на Конституционния съд, свобода на публичните медии, за право на частен живот, независимост на прокуратурата, за право на собственост", каза Киевски.

"Когато властта нарушава правото, можем всичко да поправим сами", подчерта лидерът на КОД от трибуна, издигната край Националния стадион.

Множеството посрещна изказванията на полски политици с одобрителни възгласи и скандираше "Да защитим демокрацията!", "Лех Валенса!", "Конституция!".

Понесли знамена и плакати, участниците тръгнаха от стадиона към историческия център на Варшава. Демонстрацията приключи вечерта на площад "Пилсудски".