Починалият е 30-годишният Зидан Зайеф, от друзката общност, съобщи израелската полиция, цитирана от Франс прес и БТА.

При атаката четирима израелци бяха убити на място от двама палестинци с брадви и пистолет. Нападателите бяха застреляни от полицията. Още осем израелци са ранени.
Групировката "Народен фронт за освобождение на Палестина" пое отговорността за нападението.

Вижте снимки >>>

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки потвърди, че три жертви имат американско гражданство, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено, че три от жертвите имат двойно израелско и американско гражданство. За четвъртата бе съобщено, че е с двойно израелско и британско гражданство.

"Нападението на синагогата в Ерусалим е резултат от подстрекателство от страна на Хамас, на "Ислямско движение" в Израел и палестинската автономна власт", заяви вечерта в телевизионно обръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

По думите му подстрекателството от страна на палестинците е причина за терористичния акт в Ерусалим и за други терористични актове в последните месеци.
"Твърдят, че искаме да унищожим тяхна светиня на Храмовия хълм. Това е лъжа, отнела живота на тримесечно бебе", заяви премиерът.

През октомври палестинец се вряза с колата си в група хора на трамвайна спирка в Ерусалим, при което загина тримесечно момиченце.

Нетаняху отбеляза, че палестинският президент Махмуд Абас е осъдил нападението в синагогата, но каза, че това не е достатъчно.

"Докато осъждаше акта в синагогата, той свърза действията на терористите с мерки, които Израел уж предприема на Храмовия хълм в Ерусалим", добави премиерът.

Нетаняху се съгласи с изказване на шефа на израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, Йорам Коен, че Абас не подкрепя пряко терора.

"Между мен и ръководителя на Шин Бет няма противоречие. Той каза, че Абас не поощрява и не подкрепя пряко терора. Това е така, но подстрекателството от страна на палестинската автономна власт и собствените думи на Абас са причина за терора", каза Нетаняху.

Междувременно той нареди да се разрушат къщите на нападателите, както и домовете на палестинци, които са били замесени наскоро в нападения.
Тази нощ израелската армия и полиция разрушиха къщата в Източен Ерусалим на палестинеца, който се вряза с колата си в трамвайна спирка.

Ню Йорк повиши мерките за сигурност

Ню Йорк повиши мерките за сигурност около синагогите и други важни места в отговор на нападението в Ерусалим, заяви кметът на града Бил де Блазио, цитиран от ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди нападението и призова израелските и палестинските лидери да успокоят напрежението и да се стремят към постигане на мир.

"Няма и не може да има оправдание за такива нападения над невинни цивилни. В този деликатен момент в Ерусалим е още по-важно за израелските и палестинските лидери и обикновени граждани да работят в сътрудничество за успокояване на напрежението, отхвърляне на насилието и търсене на път към мира", каза той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението и призова израелските и палестинските лидери да избягват провокативна риторика, която само засилва напрежението.

"Постоянното влошаване на обстановката спешно налага ръководителите от двете страни да вземат трудни решения, които ще доведат до дългосрочна стабилност и сигурност както за израелците, така и за палестинците", допълни той.