Това стана по предложение лично на главния прокурор Борис Велчев, който настоява Ванчев да бъде дисциплинарно уволнен.
Както вчера стана ясно от засега неофициалната информация, той е поръчал подслушване на своя любовница, покрай което били записани разговори с висши магистрати и политици. 

Днес главният прокурор заяви, че няма образувано досъдебно производство срещу Ванчев за незаконно подслушване или за друго престъпление. Велчев отказа да отговори дали има въобще образувано досъдебно производство срещу друг замесен, доколкото е ясно, че Ванчев не е извършвал сам подслушванията. Запитан дали са били записани разговори само на местни магистрати, обвинител №1 отговори отрицателно.

"Искам най-тежкото наказание и не го правя лековато. Не съм взел лесно решението си. Не съм разговарял с него и мисля, че след това, което установих от доказателствата, събрани дотук, бих казал, че разговорът ни би бил излишен", каза още Велчев, като уточни, че досега не е имал причина да бъде недоволен от работата на Ванчев, цитира го "Дневник".

Според източници от прокуратурата Ванчев не може да бъде разследван за престъпление, тъй като е наел в качеството си на частно лице детективска агенция и не е приложима забраната за незаконно използване на Специални разузнавателни средства. В чл. 339а от Наказателния кодекс е записано, че който без надлежно разрешение използва специално техническо средство, се наказва с до 3 години затвор.
Дейността на частните детективи пък е регламентирана със специален закон и ако той е нарушен, отговорността ще е на съответната агенция.

Засега не е ясно как се е разбрало за съществуването на въпросните записи и дали Иван Ванчев или детективската агенция са опитвали да ги използват по някакъв начин.

До другата седмица ВСС трябва да реши дали временно да го отстрани от поста до приключването на дисциплинарното производство. Случайно или не, той в момента е в отпуск, но пред медии заяви, че са "пълни глупости" твърденията, че е подслушвал колеги и политици.