Миналата седмица 45-годишният Венцислав Караджов бе обвинен, че е убил майка си Божура Караджова (69 г.) и баща си Цветан Караджов (74 г.), като убийството е извършено предумишлено и с користна цел. Телата бяха открити на 17 май от съседка в двора на къщата на семейството в пловдивския кв. "Христо Смирненски". Двамата са били застреляни.

Тогава изненадващо беше задържана и съпругата му Каля. Срещу нея обаче не бяха повдигнати обвинения за съучастничество и тя бе освободена. Окръжният съд обаче остави Венцислав в ареста.

Днес защитата на обвиняемия оспори доказателствата по делото и изтъкна, че предположението за извършеното престъпление е необосновано. Според адвокат Зоя Тошкова по образуваното производство няма нито едно сигурно доказателство, съобщиха Дарик и Радио Пловдив.

В пледоарията си Тошкова заяви, че разследването се води тенденциозно, има много внушения, водят се продължителни разпити по тъмно и се оказва психологически натиск. По думите й, в понеделник се очаква да бъде повдигнато обвинение за 15-годишния син на Караджов за държане на огнестрелно оръжие.

Според адвокатката, пресирането и психологическият тормоз от страна на пловдивски полицаи над семейството на Венцислав Караджов продължават. Домът му регулярно е посещаван от полицейски служители, които изпращат призовки на съпругата му Каля Караджова и тъщата Мария Рекина.

Зоя Тошкова заяви, че постоянно получава писма от граждани с отношение по делото. Тя намекна, че според тях обвинението към Караджов е отмъщение за работата му като икономически полицай срещу енергийната мафия. Тя не пожела да разкрие повече, докато не предаде писмата на разследващите органи.

Апелативният прокурор Иван Даскалов обаче обвини Зоя Тошкова в опит пред съда да бъдат изсипани множество внушения.

"Анализирали сме всички събрани доказателства и твърденията ни не се основават само на едно от тях. Резултатите по другите версии за престъплението към този момент са равни на нула", категоричен бе прокурорът.

Той разкри пред медиите, че вчера е проведен следствен експеримент, в който е повторена ситуацията с движението на семейния автомобил, шофиран от Каля Караджова в деня на двойното убийство - 15 май.

Според записите от камерите тя е сама зад волана. Целта на експеримента е да се установи дали съпругът й не е бил в задната част на колата, където няма прозорци.

"Невинен съм, не съм извършвал подобни деяния. Много неистини, не правят една истина", бяха последните думи на Венцислав Караджов пред магистратите.

Съдиите обаче прецениха, че след подробен анализ са налице достатъчно аргументи предположението за двойното убийство да бъде счетено за обосновано и оставиха обвиняемия в ареста.

Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.