Валежите в Южна България днес ще бъдат значителни, а в югоизточните райони след обяд и през нощта - интензивни, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
В страната от вчера е обявен предупредителен жълт код заради валежите.

Ще духа слаб до умерен, в Източна България и силен, вятър от север-североизток. Максимални температури предимно между 8° и 13°, в София около 8°.

По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд, привечер по южното крайбрежие интензивни. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максимални температури 12°-13°. Температурата на морската вода е около 20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще вали дъжд, над 1500 м - сняг. Интензивни валежи се очакват в Родопската област.

Усложнена е пътната обстановка през проходите Пампорово и Превала, съобщиха от Областно пътно управление в Смолян. На Превала има закъсали автомобили. 
От снощи на Пампорово е натрупала снежна покривка от около 10 см., съобщи дежурният спасител в Планинската спасителна служба към БЧК в курорта, цитиран от "Фокус".
Товарните моторни превозни средства да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода Пампорово, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

В момента в Банско вали дъжд, а над Шилигарника и по-високите части на Пирин планина - сняг, съобщиха от базата на Планинската спасителна служба в Банско.
На Витоша вчера натрупа 15 см снежна покривка.

Максималната температура на 1200 м днес ще около 6°, на 2000 м около 1°.

Утре преди обяд все още ще превалява над крайните източни и югоизточни райони, но до полунощ срещу сряда и там валежите ще спират. Над Западна България ще има променлива облачност, намаляваща до слънчево време. Температурите сутрин ще са от 2 до 7, а дневните ще се повишат и ще са в интервала от 15 до 20 градуса.

В сряда и четвъртък ще има променлива облачност, на места не е изключено да превали съвсем слабо. Ще се затопли и температурите през деня ще достигнат 18-23 градуса, на места до 24-25. Минималните ще бъдат от 6-7 до 11-12 градуса.

След краткотрайното затопляне в средата на седмицата, от петък отначало от север, а впоследствие от североизток, в периферията на разположен северно от страната ни антициклон, към Балканите ще се спуска по-хладен континентален въздух и от петък до началото на следващата седмица температурите от ден на ден ще се понижават.

Чувствително ще бъде понижението на минималните температури, като в неделя и понеделник те ще паднат до стойности от 1 до 6 градуса, на места по поречията на реките и високите полета до около и под нула градуса и там ще се образуват слани.

Прогноза за времето