25-годишният Иванов беше тежко ранен с нож при свада в столично заведение на 26 февруари. Той бе откаран в "Пирогов" и претърпя шестчасова операция, като лекарите заявиха, че раната е много дълбока и стига до сърцето. Две седмици по-късно Багата бе опериран втори път.

За живота му в централна реанимация се бориха доц. Стоян Миланов, д-р Христо Христов и целият екип на клиниката, допълниха от "Пирогов". По време на престоя си той е изпадал няколко пъти в много критично състояние.

На 19 май Благой Иванов се появи за първи път пред медиите. "Искам да благодаря на целия екип, реанимацията, хирургията. Ще се завърна отново, започвам да тренирам в най-скоро време", каза Багата, който видимо е загубил около 25-30 кг от теглото си. Според лекарите обаче предстои много тежък период на рехабилитация - между 6 месеца и година.

За нападението над спортиста бе задържан 23-годишният Даниел Стефанов - Дъмпела. Той е в ареста от началото на март и е обвинен в опит за убийство. На 15 май Софийският апелативен съд за пореден път отказа да го пусне от ареста, тъй като има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.