Това заяви пред bTV Иван Костадинов – търговски директор на "Петрол", по повод провелия се вчера протест срещу високите цени на горивата, по време на който хиляди поискаха бензинът да не струва повече от 2 лева, а пропан-бутанът - 1 лев.
В момента обаче петролът се търгува за 115 долара за барел.

„Зависи доколко ще се вдигнат цените на международните пазари. Може да се окаже, че те така са се вдигнали, че ние трябва да ги вдигнем с още 20 ст. В момента обаче те са стабилни, вървят малко нагоре. Ако се запазят така, няма да има рязък ценови скок”, прогнозира Костадинов.

Според представителя на "Петрол" споразумението от миналата седмица между държавата и „Лукойл” за временно замразяване на цените на горивата е нелоялна конкуренция, подпомагана от правителството.
„Това е споразумение между продавача на дребно „Лукойл” и правителството. Той може да натисне цените на горивата надолу за сметка на другите компании. Другите компании да почнат да губят.
Ако „Лукойл” си повдига цените на едро, ще печели в 70% от пазара. Върху 25%, колкото му е делът на дребно, ще губи. За тях - не че няма значение, но ще загубят по-малко от всеки друг на пазара", коментира Костадинов. 

Той изтъкна, че такъв меморандум няма как да се подпише с всички компании на пазара у нас, а в момента в неговата се работело на нула.
Все едно да ти кажат: Спри! Не дишай! Издръжката на една верига е на база продадените литри. При нас продажбите са по-ниски, тъй като сме сред първите по брой бензиностанции на глава население”, твърди търговският директор.

"Ще ценообразуваме независимо от споразумението между правителството и „Лукойл“, то не ни ангажира по никакъв начин. Освен, ако юридически, по законов път, не бъдат ангажирани дистрибуторите на горива с него", коментира в края на миналата седмица пък изпълнителният директор на "Shell България" Камелия Славейкова. Тя добави, че меморандумът не е пазарна мярка, но не пожела да коментира дали от компанията са доволни или не от него.

Тогава финансовият министър Симеон Дянков заяви, че се водят неофициални преговори с вериги бензиностанции да се присъединят към договорката с "Лукойл".