Правителството, превозвачи, търговци и производители на горива преговаряха днес за намаляване на цените. В срещата от страна на правителството участваха премиерът Бойко Борисов и Симеон Дянков, предаде БТА.

Премиерът заяви в отговор на въпрос, че подобен мораториум не е пазарен механизъм, но понеже българската икономика и крайният потребител са важни, е използвал своя авторитет, за да го направи.
Днес ще продължат преговорите на финансовия министър по същия въпрос с другите големи компании.

“Лукойл“ се е ангажирала производствените й цени на дизела на едро да не надвишават продажната цена на горивото по техните бензиностанции, пише Медиапул. Това означава, че останалите купуващи от рафинерията дистрибутори ще са принудени да продават на по-високи от “Лукойл“ цени

С промяна в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници ще отпадне задължението за смесване на дизела с биодизел. Мярката ще намали цената на горивото с 6 стотинки. Промените в закона ще са факт до 2-3 седмици, предположи Дянков.
С преструктуриране на Държавния резерв ще бъдат намалени запасите от гориво, които фирмите държат и така ще се намали себестойността на продукцията.
До края на април 2012 г. запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни.
От април 2012 до април 2013 г. запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни, каза Дянков.

Тези мерки ще свалят общо цената на горивата с около 14 стотинки, смята Дянков.

Не е прието засега предложението цистерните на вносителите на гориво да се обмитяват на самата граница, а не в данъчни складове.

Премиерът Борисов отбеляза, че разговорите ще продължат по още три теми - да се възстановява ДДС на чуждите големи превозвачи, които зареждат на територията на България; да се спазва спогодбата с Турция, че превозвачите не могат да влизат с повече от 550 л гориво на границата.
Въпреки спогодбата, сега се влизало с по 1200 литра гориво от безмитни бензиностанции с български и турски камиони и минавали страната, без да зареждат.

"Задача на министър Дянков и на Ваньо Танов е това да се прилага". По думите на премиера от митниците се опасяват за възможни проблеми. До вторник щяло да се мисли за "въвеждане на някакво облекчение при спазване на предприетите мерки за борба с контрабандата".

На въпрос защо енергийният министър Трайчо Трайков е бил отстранен от преговорите, Борисов отвърна, че никой не може да му определя с кой и как да води преговорите. От самото начало отговорен за преговорите бил Дянков. 
Никой не е нито отстраняван, нито включван, имаше заместник-министри на финансите и на транспорта, коментира министър-председателят.

Като пример за добрата работа с министър Трайков Борисов даде и вчерашната му среща с него "вкъщи", където са обсъдили редица други въпроси.
Министър Трайков се ползва с моето доверие, оценявам желанието му да се търси максимална прозрачност, и единственото, за което съм го критикувал е, че преди да каже нещо публично, трябва да го провери и тогава да го съобщи, заяви премиерът.

"Лично попитах представителя на австрийската компания ОМV дали заплатите на хората, които работят в тяхната рафинерия и заплатите в нашата се различават 20 или 30 пъти. Той каза, че те са приблизително еднакви. Това е могло да се пита по-рано и не да се пуска в публичното пространство да настройваме обществото към една или друга компания", коментира още Борисов.