Това е най-високото ниво на индекса до момента. След достигането на този пик, през следващите седмици на март стойностите се стабилизират, кривата бавно тръгва надолу и в края на март индексът е на ниво от 1.9882 пункта, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, на която се позова БТА.

Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (52%), олиото (48%) и брашното (49 на сто).

През март 2011 г. в сравнение с март 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна и зелето (около 71 на сто) и по-ниски стойности на цените на оранжерийните краставици (10%) и на яйцата (30%).

Анализът на ДКСБТ на движението на цените през март за последните пет години показва, че въпреки трайната тенденция на поскъпване на хранителните продукти, повечето от тях, с изключение на захарта и млечните продукти, остават под нивото от 2008 г.