Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, написана от експерти на финансовото министерство, съобщава в. "Преса". Документът предстои да бъде подложен на дискусия.
Министър Петър Чобанов отрече да има такъв документ.

В момента жените излизат в пенсия на 60 години и 8 месеца, с 34 години и 8 месеца стаж. За мъжете възрастта е 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца трудов опит.

Причината за повишението на пенсионната възраст е огромната "дупка" в бюджета на НОИ, където 50% от парите са от вноски, а другата е от централния бюджет.

Според приет от кабинета "Борисов" план от 2012 г. насам, стаж и възраст нарастват ежегодно с 4 месеца. За тази година обаче повишението на пенсионната възраст бе замразено, като се предвижда от 2015 г. отново да започне да расте, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 години стаж, а мъжете - на 65 години и 40 години стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски нова цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги "догонят".

Според стратегическия документ проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, който уреди детайлно как ще става пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г.

В МФ няма нова програма за пенсионната реформа. Обсъждат се само мерки във връзка с препоръките на ЕК за вдигане на възрастта за пенсиониране, отрече министърът на финансите Петър Чобанов.

Социалният министър Хасан Адамов е на мнение, че по-големият проблем е при ранното пенсиониране и инвалидните пенсии. Към днешна дата над 800 хил. души получават инвалидни пенсии, което отнема значителен ресурс на НОИ.

От ЕК искат да се увеличи възрастта за пенсиониране при 1-ва и 2-ра категория труд, тъй като в момента е прекалено ниска.