Увеличението на минималната заплата автоматично ще се отрази на 54 плащания, свързани с нея.
Нарастват заплатите на професионалните приемни родители и месечната добавка за децата с увреждания - приемните родители ще получават по 351 лева за едно дете, а добавката за децата с увреждания ще стане 189 лева. Обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години стават 270 лв., увеличават се и стипендиите.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че до края на октомври ще са готови предложенията за промени в данъчни, акцизни и социални закони, с които да се намали броя на тези обвързаности от следващата година.
Сред тези, които биха отпаднали той посочи средствата, отпускани за партиите, парите за посещение при лекар (2.70 лв. от септември) и още двайсетина други.

Дянков обаче призна, че голямата поредица от социални обвързаности с МРЗ вероятно ще остане и през 2012 година.

За увеличението на минималната заплата ще са необходими над 15 млн. лв., като половината от тези пари ще бъдат дадени за делегираните бюджети - главно за средното образование, където ще се наложи да има допълнително финансиране.

Минималната работна заплата е отживелица – такова мнение изрази в края на миналата седмица шефът на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) Огнян Донев.
„Обвързаността на минималната работна заплата с какви ли не неща и зависимостта на какви ли не неща в нашия живот от размера й, трябва да се прекъсне”, смята Донев, цитиран от Дарик.
Анкета показала, че няма нито една фирма, членуваща в КРИБ, в която да се получава минимална работа заплата.

Пенсиите
Вдовишките пенсии да се повишат от 1 септември с една трета, предлагат министрите с проектопромени в Кодекса за социално осигуряване. Досега те бяха 20% от пенсията на починалия съпруг или съпруга, а от 1 септември стават 26,5%.
До лятната ваканция на депутатите ще бъдат приети нужните за това промени в законодателството, увери Симеон Дянков.

Последна актуализация в 14.15 ч.