Това са основните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), одобрени от депутатите на първо четене.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отбеляза, че увеличението на вдовишката добавка ще засегне 700 хиляди пенсионери, като 500 хиляди от тях получават пенсии до 250 лева.
Предвижда се повишеният размер на добавката да остане без промяна до края на 2012 г. През 2013 г. вдовишките надбавки ще бъдат 30% от пенсията на починалия съпруг, през 2014 г. - 35 на сто, а през 2015 г . ще стигнат до 40%, каза по-късно пред  журналисти Младенов.

Измененията в кодекса предвиждат още индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове на работещите при първа и втора категория труд жени, родени през периода 1955 - 59 г., и мъже, родени между 1952 и 1959 г., да бъдат възстановени, както и свързаните с това осигурителни правоотношения между осигуряващите се и пенсионното дружество. Промяната е резултат от решението на Констиционния съд, което отмени т. нар. национализация. Заложено е до 2015 г. Националният осигурителен институт да прехвърли на професионалните пенсионни фондове всички средства, постъпили по реда на отменената разпоредба в кодекса и внесените осигурителни вноски във фонд "Пенсии".
В началото на юни Тотю Младенов заяви, че 108-те милиона лева, които фондовете прехвърлиха в НОИ, няма да бъдат върнати обратно.

Депутатите приеха на първо четене и изменения в КСО, внесени от Станка Шайлекова и депутати от ГЕРБ. Промените предвиждат да се опростят лихвите по установените задължения към НОИ на майки, които са получавали неоснователно обезщетения за гледане на дете до 2-годишна възраст, докато то е посещавало ясла. Това ще става в случай, че в шестмесечен срок от влизането в сила на измененията родители погасят главниците по установените задължения във връзка с неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

Предвижда се възможност хората, които вече са възстановили задълженията, в срок от една година да поискат възстановяването на внесените суми по лихви.
В доклада на социалната комисия по законопроекта се посочва, че НОИ следва да възстанови лихви от почти 636 хиляди лева, а близо 1 656 000 лева лихви да бъдат опростени.

Промените се подкрепят от социалната комисия в парламента, но между първо и второ четене ще да бъдат прецизирани. Председателят й Драгомир Стойнев (Коалиция за България) предложи, че с оглед демографската ситуация в страната освен лихвите да се опростят и другите вземания.

Заместник-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) отбеляза, че и двата законопроекта съдържат предизборни очаквания и обещания. Той посочи, че при пенсия, близка до 250 лева, увеличение от 6,5% на вдовишката добавка означава 16 лева и 20 ст.
Тези увеличения ще бъдат получени точно преди местните и президентските избори, отбеляза Адемов. ДПС ще предложат увеличение на всички пенсии по т.нар. швейцарско правило (с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната календарна година - б.р.).