Той заяви това на съвместна пресконференция с чешкия си колега Петър Нечас в Прага, където е на офицално посещение, предаде „Фокус”.

"В българския парламент опитваме да променим Конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3% дефицит. Това трябва да влезе в обща европейска конституция и всяко правителство да си промени така конституцията. Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако приведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита", предложи премиерът на страните, които решават в Люксембург финансови въпроси във връзка с проблемите в еврозоната

"И ние искаме да направим пенсиите 2000 евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?”, попита той.

На въпрос на чешки журналисти затова, че доходите в България са ниски, премиерът Борисов каза, че в българските банки има над 30 милиарда на населението.
Пред нас стои въпросът – как да стимулираме потреблението.
Съжалявам, но 20 години нищо не се е правило, нито в екологията, нито в инфраструктурата, или, ако не е нищо, е било толкова малко, че България е с най-ниските доходи в ЕС, каза Борисов.
Затова полагаме огромни усилия.

По думите му в момента България е една от шестте най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, на които им се вдигат кредитните рейтинги и изпълняват ангажиментите и задълженията, които са подписали.
"Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим – как ще се развият процесите там. Не искаме да влезем в място на дългове.
Нашата позиция съвпада: дисциплина – колкото държавите изкарват, толкова да харчат. Никой не е длъжен да вади от своите бюджети, за да плаща на тези, които не са дисциплинирани. Има начин да се подпомогнат бедните, това е чрез кохезионната политика, чрез еврофондовете", коментира още Борисов.

Заем от МВФ не ни е нужен, имаме фискален резерв, който прави стабилен левът и еврото, категоричен е премиерът.

„Правителствата на Чехия и България напълно отказват да дадат дата за приемане в еврозоната, защото никой не знае какво ще стане с този проект”, каза пък чешкият премиер Петр Нечас, цитиран от АФП. „Освен това, всички можем да видим как валутният съюз се превръща в съюз за превод на пари или дори дългов съюз”, добави той.

За ромите
Борисов коментира и ситуацията около Катуница, след като бе запитан от чешки журналисти за случая и антиромските настроения в България. Борисов определи проблема като чисто криминален и добави, че всички подбудители, извършители и участници са били задържани.
"Надявам се българското правосъдие да издаде необходимите присъди, но нека не им се бъркаме. Година и половина в Европа се говореше много за българските и румънските роми – това не помага за ромската интеграция. В Чехия и у нас се стараем през обучението и възпитанието на децата като основна задача да ги вкараме в училище. Един образован човек може и да мисли, да работи и т.н. Полагаме огромни усилия в това", изтъкна той.

Искаме да имаме система, която да позволи на ромите да се интегрират на пазара на труда. От нова година – социални помощи ще се изплащат, само ако извършват обществено-полезна работа; ако не работят определени часове обществено-полезен труд, няма да получават помощи, каза чешкият премиер.

Петър Нечас подкрепи членството на България в Шенген.
"Смятаме за много некоректно и нечестно, че се слагат още изисквания за влизането на България в Шенгенското пространство", заяви той.

Снощи пред българската общност в Прага Бойко Борисов обяви, че макар в много страни от Европа да не приемат добре закона за конфискацията на имущество без съд, той все пак ще бъде приет, както изисква Еврокомисията.