Документът съдържа общо осем раздела, предаде БТА. Делото се гледа при засилени мерки за сигурност. Стотици мюсюлмани дойдоха пред сградата на съда преди началото на делото.

Според прокуратурата, ръководител на организацията "Ал-Уакф ал-ислями" е Саид Мутлу, имам в гр.Сърница. Срещу него има и обвинения, че е проповядвал омраза на религиозна основа, като е призовавал за изолиране на немюсюлманите.

В обвинителния акт за Абдуллах Салих, районен мюфтия на Пазарджик, се посочва, че е проповядвал идеите на салафитското направление на исляма и налагане на шериатска държава.

За подсъдимия Ахмед Ахмед от Пазарджик прокуратурата твърди, че като проповедник е говорил, че ислямът ще завладее света. Той е извършвал проповеди в ромската махала в Пловдив и квартал "Столипиново". Според свидетели, цитирани от обвинението, Ахмед казвал, че победата за исляма ще стане с меч, но най-напред хората трябва да станат мюсюлмани, а държавата да бъде халифат.
Ахмед е осъждан по подобно дело за проповядване на радикални религиозни идеи.

Сред подсъдимите е и районният мюфтия на Смолян - Неджми Дъбов, за когото в обвинителния акт се посочва, че е проповядвал да се гласува на избори само за мюсюлманите и твърдял,че снимането на мюсюлманските жени за паспорти противоречи на законите на шериата.

Обвинения за участие в нелегалната организация са повдигнати и срещу имама в гр. Рудозем Хайри Шерифов. Останалите подсъдими са: Байрам Ушев, Ахмед Абдулрахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Али Хайрадин, Али Ибрахим Ходжа, Юсуф Горелски и Найме Горелска. За всички обвинението твърди, че са членове на "Ал-Уакф ал-Ислями", като всеки един е проповядвал идеите на салафизма. Според прокуратурата те са получавали заплата за своята проповедническа дейност - от 200 до 600 евро, както и различни суми за разходи. При обиски в домовете на част от подсъдимите са откирити немалки суми пари.

В обвинителния акт се посочва още, че организацията "Ал-Уакф ал-ислями" е наемала апартаменти в различни градове, в които са се извършвали проповеди. Средствата за нейната дейност в България са идвали от Саудитска Арабия и се пренасяли "на ръка" от поклонници, твърди още прокурорът по делото Недялка Попова.

Подсъдимите заявиха пред съда, че не се признават за виновни. Те ще дадат обяснения в края на процеса.

Следващото съдебно заседание ще бъде на 26 септември от 9.00 часа.