Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на подписването на договори по схемата "Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища".

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров отбеляза, че благодарение на тази програма се прави рехабилитация на пътища, които не са виждали ремонт повече от 40 години.

Досега по програмата се финансираше обновяването на пътища втори и трети клас, които водят до туристически обекти и такива, които свързват населени места.
От следващия програмен период България иска да се включи и обновяването на пътищата от първи клас извън коридорите на трансевропейската транспортна мрежа, които преминават през страната.
Това са пътища, които осигуряват достъп и до големите магистрали и скоростните пътища, отбеляза министърът.

За последните три години с този половин милиард лева удвоихме ефекта от сумата по програмата за пътища втори и трети клас, защото през 2007 г. беше планирано да се направят 400 километра пътища, а към днешна дата над 860 километра пътища ще бъдат рехабилитирани, каза министърът.

Министърът обясни, че пътят София - Плевен се почиства редовно до асфалт и е нормално, когато е почистен, да няма снегорини по него. В опорните пунктове по пътя е имало 13 машини, допълни министърът и показа снимки.
Малко рано почнаха предизборните кампании от страна на колегите от опозицията, очевидно господин Румен Петков, като депутат, издигнат от регион Плевен, реши вчера на наш гръб, опитвайки се да опозори моето име, да си прави предизборна кампания за региона с информация, че пътят не е почистен, коментира министърът вчерашно изявление на депутата.

Днес е денят на провала на Лиляна Павлова”, заяви Петков по повод лошата пътната обстановка в страната, непочистените пътища и липсата на поддръжка. „Ситуацията е катастрофална и вероятно за това ще бъдат обвинени хора на низови равнища от "Пътна инфраструктура" или фирмите, ангажирани по почистването, но единствената и основна вина е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и управляваното от нея ведомство”, каза още той.